Frågor som berör hur god sed följs kan vara beroende av att en tillsynsmyndighet gör tolkningar och avgöranden, till exempel om en mäklare kan bedömas vara partisk och om detta i så fall påverkat någon av parterna i en förmedling.
Enligt ett tips till Ålandstidningen marknadsför och säljer mäklarfirman Ålands fastighetskonsult för närvarande ett hus som ägs av firmans vd och ansvarige föreståndare Markus Fellman.
– All dokumentation, alla besiktningar och konditionsgranskningar är gjorda med opartiska ögon och finns att se på vår hemsida. All information finns färdigt tillgänglig, även den som det inte finns ett krav på att vi behöver offentliggöra, och jag var tydlig när vi hade visning med att det är jag som äger fastigheten. Oavsett är ägandeförhållandena ingen hemlighet. Ägarens namn är borttagna ur de flesta offentliga dokumenten så som krävs av GDPR-lagen, men framgår tydligt i köpebrevet, säger han.
Tolkningsutrymme
Att en mäklare via sitt företag marknadsför och säljer sin egen fastighet utgör potentiellt ett problem för dennes opartiskhet, och är något som kan prövas av en tillsynsmyndighet. Enligt Vilppu Elovaara, överinspektör på Regionförvaltningsverket, finns det ett tolkningsutrymme från fall till fall när anmälningar om misstänkt brott mot god sed görs.
– Vi har fått in ett par tidigare ärenden där mäklare marknadsfört och sålt fastigheter de själva ägt, och det kan vara en gråzon, men vår slutsats har varit att det inte varit ett brott mot lagen förutsatt att de varit helt tydliga och transparenta med det till sina intressenter, säger han.
Enligt Ellinore Lindberg har landskapets enhet för internationella och rättsliga frågor inte fått in några anmälningar mot fastighetsmäklare som specifikt handlat om opartiskhet.