Det finns ett flertal döda björkar och aspar på Nabbens våtmarksområde. Det är något Ulf Simolin, som är miljösamordnare vid Mariehamns stad, väl känner till. Han minns att han från början, då våtmarken anlades, nämnde att det kunde bli en utmaning att få träden att överleva.
– Träden får helt enkelt inte ha det för blött. Som det är nu är rötterna under vatten under större delen av året, säger Ulf Simolin.
Han säger att man har träden under uppsikt.
– Framför allt får inte de döda träden vara en säkerhetsrisk. Vi har försökt ta ned sådana träd som riskerar falla över gång- och cykelbanor.
Men Ulf Simolin framhåller också att de döda träden har en viktig funktion och är betydelsefulla för den biologiska mångfalden.
– Det kan se tråkigt ut och det är inte så estetiskt. Men faktum är att de här träden trots allt gör nytta. De drar till sig stora mängder insekter och bland annat hackspettar trivs i de här träden.
Helhetstänk
Han säger att staden skapar så kallade högstubbar av träden. De ger hem och matplats åt olika djur och växter.
– Vi skapar högstubbar av träd som annars hade behövt huggas ned av säkerhetsskäl. Som högstubbe är trädet inget riskträd längre. I stället gör stubben nytta då den blir solbelyst stående död ved. Högstubbar är viktiga för den biologiska mångfalden, som en utmärkt livs- och utvecklingsmiljö för många rödlistade arter.
Planen är också att man ska sätta upp fler holkar för sjöfåglar i de här träden.
– Det finns ett helhetstänk och vi visste att alla träd kanske inte skulle överleva. Vissa tyckte att vi skulle ta ned träden från början men vi sade att vi ser om de klarar sig. Alen kan överleva i de här omständigheterna.
Han säger att även gäddorna kan ha nytta av de döda träden.
– I våras då gäddorna lekte kunde man se att de sökte skydd från träbitar som föll ned från träden i vattnet.