Även om de åländska brunnarna håller en hög standard finns det problem med vattenkvaliteten i vissa brunnar. Till de vanligaste problemen hör klorid, radon och bakterier.
VATTEN Det finns mycket som kan gå fel om man har en egen brunn. Vattnet kan innehålla för höga naturliga halter av radon eller fluorider. Saltvatten kan tränga in i brunnen. Eller, så kan bakterier eller andra farliga ämnen komma in i vattnet från till exempel gödsel.
Enligt Magnus Eriksson, miljöskyddsinspektör på Ålands milö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM), är kanske det vanligaste problemet på Åland salt.
-Vi har vissa typiska problem på Åland, och hit räknas bland annat klorider - det vill säga saltvatteninträngning. För höga halter salt i vattnet är inte farligt för hälsan, men det ställer till det estetiskt och tekniskt. Saker börjar rosta - både pumpar och hushållsmaskiner far illa.
-Det är i första hand skärgården som har problem med detta. Eftersom det inte finns något kommunalt vatten har nästa alla egen brunn, och när man tar ut för mycket grundvatten i ett begränsat område kan det leda till saltvatteninträngning.
Radon
Något som kan vara farligt för hälsan, och som är relativt vanligt förekommande på Åland, är radon - ett radioaktivt ämne som bland annat kan orsaka cancer.
-Radon är också ett typiskt åländskt problem som kan härledas till radioaktiva mineraler i berggrunden. Fast jag tycker inte att det är ett jättestort problem - radon är lätt att få bort med till exempel luftning.
Fast det förutsätter väl att man vet om problemet?
-Många som har egna brunnar på Åland känner till denna problematik och jag hoppas att de tar prover på sitt vatten. Det är inte farligt att dricka radonhaltigt vatten. Det farliga är om det förångas och andas in när man till exempel duschar.
Fluorider
Ett ämne som på senare år fått allt mer uppmärksamhet för dess negativa hälsoeffekter är fluorider, som likt radon kan förekomma naturligt i brunnsvatten. De flesta är överens om att för mycket fluorider bland annat leder till benskörhet.
-Det förekommer förhöjda fluoridhalter på Åland, även om det inte är ett jättestort problem. Problemet är större både i Finland och Sverige. Fluorider leder både till benskörhet och fläckar på tandemaljen, så kallad dental fluoros.
-Speciellt barn, havande och äldre personer ska vara försiktiga, fast även icke-havande människor i yrkesför ålder ska inte dricka vatten med mycket fluorider under en längre period.
Bland de vattenverk ÅMHM utövar tillsyn på har man på senare tid konstaterat förhöjda halter av fluorider hos fyra stycken: i Vårdö, Sund, Saltvik och Geta. Två av dessa vattenverk har redan stängt.
-Flourider är ganska kostsamt att få bort, så de har fått välja mellan att stänga eller åtgärda problemet. Det finns vissa områden på Åland där det finns mer fluorider, och hit hör just Vårdö, Sund, Saltvik och Geta.
Direkt livsfarligt
Till det allra farligaste man kan få i sin brunn hör bakterier samt nitrat och nitrit, som i värsta fall kan vara dödliga.
-Vissa bakterier kan vara riktigt tokiga och kan leda till kroniska mag- och tarmproblem. Här är det viktigt att kontrollera vattnet regelbundet. Ibland kan det röra sig om ett tillfälligt problem, att till exempel en råtta fallit ner i brunnen. Men det kan också vara så att det läcker in gödsel från en närliggande åker.
-Ta till exempel om man rengör lite sallad med ett vatten som innehåller bakterier på sommaren. Bakterierna frodas då i värmen och när man sedan äter salladen kan man bli riktigt sjuk.
Magnus Eriksson säger att speciellt de som har nära till gödsel, avlopp eller åkrar som bör vara noga med att deras brunnsvatten är säkert och fritt från bakterier och andra farliga ämnen.
-I dessa brunnar kan det komma in nitrat eller nitrit, som förekommer i gödsel. Speciellt nitrit är mycket farligt eftersom det hämmar syreupptagningen i blodet. För småbarn är det direkt livshotade. Förhöjda nitrit- och nitrathalter är emellertid extremt ovanliga på Åland.
Har jag något att frukta om någon erbjuder mig vatten från sin egen brunn?
-Nej, det tycker jag inte. Men vatten är ett av våra viktigaste livsmedel och därför ska man testa sitt brunnsvatten regelbundet - speciellt om barn, gravida eller äldre människor dricker av det. Det är helt enkelt en kostnad man får räkna med om man har en egen brunn.
Fredrik Rosenqvist