I ett svar till oppositionen listar näringsminister Jan-Erik Mattsson (C) en rad olika åtgärder som regeringen har vidtagit eller ska vidta för att stärka näringslivet. Samtidigt konstaterar man Åland saknar flera viktiga instrument.
POLITIK Kritiken mot, som oppositionen ser det, landskapsregeringens osynliga näringspolitik har på senare tid varit hård. Vid sidan av oppositionen har även bland annat turistförbundet och handelskammaren har efterlyst klara besked och konkreta åtgärder från landskapsregeringen.
Landskapsregeringen, genom lantrådet Viveca Eriksson (Lib) och näringsministern Jan-Erik Mattsson (C), har nu besvarat oppositionens spörsmål.
I svaret går man dels igenom hur läget ser ut just nu, vilken vision landskapsregeringen har när det gäller det åländska näringslivet och vilka konkreta åtgärder man tänker vidta.
Arbetskraften
I mångt och mycket är de konkreta åtgärderna en uppräkning av vad som redan har gjorts. Bland de åtgärder som ska hålla sysselsättningen på en hög nivå nämns bland annat en ökning av antalet utbildningsplatser och Katapult-projektet.
Man skriver även att arbetslösa personer under 25 år ska kartläggas och man man tillsammans med företag och kommuner ska "föreslå särskilda aktiviteter för att motverka en ökande långtidsarbetslöshet". Dessutom nämner man det pågående arbete med att införa valideringssystem.
Breddat näringsliv
När det gäller att bredda det åländska företagandet nämner man ett antal åtgärder:
? Entreprenörskap är ett övergripande tema på gymnasialstadieutbildningen.
? Landskapet stöder grön tillväxt genom bland annat samarbetet med Aicis.
? Kulturutövare och hantverkare får ta del av utbildning, stöd och infrastruktur.
? Delar av trafiksystemet konkurrensutsätts.
? Förslag på hur kommunalskatteverktyget kan användas för att stimulera företagandet bearbetas.
? Landskapet stöder utbyggnaden av bredband.
Utvecklingsnäringar
Vad ska då landskapsregeringen göra för att sjöfarten, turismen och IT-sektorn ska fortsätta utvecklas? Bland annat nämner landskapsregeringen att man ska upphandla en analys av Ålands maritima kluster och sjöfartsutbildningen ska reformeras.
Man nämner även arbete med att få till stånd en ny tonnagebeskattning och ett reserveringssystem i företagsbeskattningen för ny- och återanskaffning av fartyg.
Besöksnäringen ska enligt landskapsregeringens vision "erbjuda genuina och miljövänliga upptäckter året om".
En konkret åtgärd som nämns i detta sammanhang är en ökad satsning på marknadsföring av stora kulturproduktioner och idrottsevenemang. Man säger sig även vara beredd att stöda investeringar för att höja logistandarden på Åland.
Nyföretagande
För att skapa bättre förutsättningar för nyföretagande ska regeringen bland annat förenkla miljölagstiftningen, skattegränsen och tullkodexen. Samordningen av rådgivningstjänster anser man innebär sänkta kostnader.
I sammanhanget nämner man även företagsinkubatorn Växthuset, som visserligen redan funnits i fem år, och Starthuset som bildades i år.
Till sist konstaterar man även att landskapets inbesparingar på sikt ökar möjligheterna för privat produktion av olika tjänster.
Samtidigt som landskapsregeringen räknar upp alla dessa åtgärder skriver man att Åland är en marknadsekonomi och att det är detta som driver utvecklingen framåt.
Det är därmed "enskilda människors idéer och entreprenörsanda" som ska bära näringslivsutvecklingen. Politikens huvuduppgift är i stället att trygga tillgången till vård, omsorg, utbildning och infrastruktur, konstaterar man.
Dessutom saknar landskapet "en väsentlig del av verktygen för att föra en aktiv näringslivs- och ekonomisk politik". Till exempel har saknar Åland behörighet när det gäller både beskattning och sjöfart.
Ålandstidningen