Den som gör en barnskyddsanmälan i Jomala ska från och med nästa år kontakta Mariehamns stad. Barnskydden i Mariehamn och Jomala slås nämligen samman vid årsskiftet.
De två personerna som arbetar med barnskydd i Jomala – socialarbetaren Ulrika Holmlund och en familjearbetare som inte har tillsatts ännu – flyttar sina arbetsplatser till socialkansliet i Nyfahlers i Mariehamn. De blir därmed anställda av Mariehamns stad.
–Det ska bli intressant. Det blir bra att få en större grupp att jobba med, säger Ulrika Holmlund vid en presskonferens om sammanslagningen.
Även personalen inom stadens barnskydd ser fram emot förändringen.
–De främsta orsakerna till sammanslagningen är att det blir en kompetenshöjning och ger möjligheter till metodutveckling och specialisering, säger Helena Wachowiak.
Därmed hoppas personalen åstadkomma ett mer jämlikt och utvecklat barnskydd.
Barnskyddet har bland annat i uppgift att fånga upp barn i familjer där det finns våld, psykisk sjukdom eller missbruk.
–Det är mycket komplicerade ärenden och vi behöver varandra för att göra arbetet så rättvist och rättssäkert som möjligt, säger Helena Wachowiak.
Utbudet av svensk litteratur och svenska utbildningar i ämnet är mycket litet i Finland, anser hon.
–I stället har vi fått anlita jurister i frågor om människors rättigheter och skyldigheter. Det blir arbetsdrygt om alla kommuner sitter och gör de här sakerna.
I år väntas Mariehamn ta emot cirka 155 barnskyddsanmälningar och Jomala cirka 60 stycken. I vissa fall görs flera anmälningar om samma barn. I fjol hade staden exempelvis 177 anmälningar om 129 barn.
Det nuvarande joursamarbetet för anmälningar som görs utanför kontorstid fortsätter som tidigare. I det ingår alla kommuner på fasta Åland.
Om fler kommuner är intresserade av att gå med i Mariehamn och Jomalas gemensamma barnskydd finns det även en sådan möjlighet.
–Avtalet är utformat så att fler kan haka på, säger Jomalas socialchef Kerstin Borenius.
Anna Jakobsson