De automatiska förtöjningssystemen, eller automoorenheterna som finns installerade i såväl Långnäs som i Mariehamns hamn skapar bekymmer för vissa personalgrupper. Enligt en artikel i tidningen Finlands sjöfart, som ges ut av Finlands skeppsbefälsförbund, är Mariehamns hamn den hårdast drabbade hamnen i Finland.
Orsaken som anges är att hamntrafiken i Mariehamn till största delen består av passagerartrafik och att lastfartygsbesök är sällsynta. I artikeln skriver man att varannan anställd blir av med sitt arbete i hamnen när automoorsystemet väl är i bruk till fullo.
Skribenten Johan Ramsland går hårt åt Mariehamns hamn Ab i artikeln och skriver att man i samband med installationen har tagit tillfället i akt att samtidigt ändra på de kvarvarande tjänsterna i hamnen så att exempelvis ingen av hamnövervakarna längre erbjuds 100-procentiga tjänster.
– Det stämmer rent faktamässigt, men samtidigt lämnar artikelskribenten bort en hel del information. Bland annat utelämnar man vår målsättning att öka andelen arbete för de tidigare flertalet deltidstjänster, och konsekvenserna av att pandemin hände under den här tiden, parallellt med att Birkas trafik försvann, säger vd:n för Mariehamns hamn, Alef Jansson, till Ålandstidningen.
Visat stor flexibilitet
Utöver ovanstående kritik vill hamnen, enligt Finlands sjöfart, fortsätta att använda en tredje part för en del av dess förtöjningar – detta endast i syfte att kringgå bestämmelser i kollektivavtal samt överenskomna lönesystem.
”Arbetsgivaren samt ägaren (Mariehamns stad, reds. anm.) har inte tagit sitt ansvar på ett moraliskt sätt. Ett skrämmande exempel på en mycket dåligt skött helhet. En skam för Åland”, skriver Johan Ramsland.
– Den formuleringen får stå för honom, det är självklart inget vi vill att vårt varumärke ska förknippas med, säger Alef Jansson.
Hur ser du på det faktum att Mariehamns stad som ägare av Mariehamns hamn Ab inte erbjöd nya tjänster till den arbetskraft som förlorade sina jobb?
– Staden har formalia och rutiner för nyanställningar. Lediga tjänster kan ju sökas av alla. I hamnen försökte vi vara så flexibla som möjligt, exempelvis med beviljande av tjänsteledigheter under pandemin. Såvitt jag känner till är det endast en av de åtta personer som förlorade sina arbeten som har haft svårt att hitta en ny arbetsplats. Det är naturligtvis ledsamt när sådant måste genomföras, men personligen anser jag att vi har visat prov på stor flexibilitet för de anställda.
Olyckligt sammanträffande
Alef Jansson är skarpt kritisk till påståendet att Mariehamns hamn försöker kringgå kollektivavtal och överenskomna lönesystem genom att bland annat använda sig av en tredje part för vissa förtöjningar.
– Det är facklig retorik och helt enkelt inte sant. Vi har upphandlat vissa externa parter för delar av våra arbeten, men de har ju självklart sina kollektivavtal. Delvis var syftet med arbeten levererade av de externa parterna att för tjänsterna möjliggöra större andel heltidsarbete. Vår ambition är absolut inte att skapa elände – tvärtom gör vi allt vi kan för att återskapa framtidstro, trivsel och en grundtrygghet i en verksamhet och bransch som drabbats mycket hårt av en pandemi.
Finns det något, så här i retrospektiv, som du tycker att ni hade kunnat göra annorlunda för personalen i samband med automationen av hamnen?
– I backspegeln ser man att när beslutet fattades 2018 saknade vi vetskap om den kommande pandemin med medföljande permitteringar. Det var väldigt olyckligt att det eländet sammanföll med automationen. Personalen har genomgått ett riktigt stålbad, men ställt upp enormt – och det är ledsamt att de har behövt gå igenom detta. Vi ska göra vårt allra bästa för att framledes vara en attraktiv arbetsgivare och en plats för personlig utveckling och vi-anda.
Mariehamns hamn Ab
• Tappade till följd av pandemin 49 procent av sin omsättning 2020, vilket motsvarar 4,9 miljoner euro.
• I april 2020 kallade hamnen till samarbetsförhandlingar, vilket ledde till 22 permitteringar.
• I samband med förhandlingar inför automooringprojektet meddelades åtta personer i personalstyrkan om uppsägning.
• I dag är 10 personer anställda i hamnen, samt några visstidsanställningar.