Ålandstidningen har skrivit om målet tidigare. Arvid Mörn, som bor i fornminnestäta Långbergsöda i Saltvik, har stämt landskapet Åland. Han yrkar att landskapet ska betala 60.000 euro till honom som ersättning i enlighet med paragraf 12 i landskapslagen om fornminnen.
Enligt paragraf 12 har en fastighetsägare rätt till ”full ersättning” av landskapet om fastighetsägarens ansökan om att få rubba en fast fornlämning av avslagits och om detta orsakar sökanden ”en olägenhet som inte är ringa”.
Arvid Mörn anhöll redan 2012 om att få rubba den fasta fornlämning, en boplats från stenåldern, som finns på ”gårdstunet” på hans bostadstomt i Långbergsöda i Saltvik.
– Fornlämningen sammanfaller till stor del med gårdstunet säger hans jurist, vicehäradshövding Bertil Zetter.
Landskapsregeringen beslutade 2019 att avslå ansökan, och därefter gick frågan om ett rubbande vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.
60.000 euro
I den nu pågående rättegången, där huvudförhandlingen hölls under torsdagen, ska Ålands tingsrätt avgöra om Arvid Mörn har rätt till ersättning enligt paragraf 12.
Yrkandet på 60.000 euro baserar sig på en värdering som har gjorts av fastighetsmäklare. Enligt mäklarnas utlåtande är fastigheten värd 160.000.
– Men i ett scenario utan en fast fornlämning som inskränker på markanvändningen skulle det marknadsmässiga värdet vara 220.000 euro, säger Bertil Zetter.
Arvid Mörn har även åberopat fastighetsmäklaren Roger Karlsson som vittne i rättegången.
Alternativa placeringar
Ålands landskapsregering, som bestrider Arvid Mörns käromål till både grund och belopp, åberopar också ett vittne. Det är antikvarien i arkeologi Jenni Lucenius, som har deltagit i de omfattande utgrävningar som gjorts vid stenåldersbosättningen de senaste åren.
Under torsdagen åkte rätten och parterna dessutom till Långbergsöda för att förrätta syn av gården.
Enligt landskapsregeringen uppfylls inte förutsättningarna i paragraf 12 eftersom fornlämningen bara omfattar 0,8 hektar, vilket utgör endast fem procent av skiftets totala yta på cirka 13 hektar. Eftersom fastigheten kan bebyggas utanför sitt gårdstun orsakar fornlämningen inte någon olägenhet, enligt landskapsregeringen.
– Det finns gott om alternativa placeringar för byggprojektet, säger juristen Camilla Hägglund-Palmqvist som företräder landskapet Åland under rättegången.
Nödvändig skötsel och underhåll av de befintliga byggnaderna är tillåtet på tomten, enligt landskapsregeringens beslut i rubbningsärendet. Avslaget som Arvid Mörn fick gäller byggandet av ett nytt garage, ett nytt vedlider och anläggande av en ”rondell” på gården, framhåller man.