– Vill man ha en levande skärgård 24/7, 365 dagar, då måste vi förstå att transporterna kommer att kosta, säger hon.
I tisdagens Ålandstidningen gav infrastrukturminister Christian Wikström sin syn på skärgårdstrafikens utmaningar och möjliga framtid. Han såg framför sig en skärgårdstrafik där man av ekonomiska skäl behöver prioritera trafiken till de större öarna, och sluta att trafikera de öar där det inte finns fast boende.
Lantrådet Veronica Thörnroos delar inte Wikströms bild av hur trafiken behöver utvecklas.
– Jag tillhör ett parti som tror starkt på regionalpolitik och att individen själv ska kunna välja var man ska bo och arbeta. Sedan är det faktiskt inte så att det är speciellt många öar vi talar om.
Hon varnar också för allt för snabba kast i skärgårdstrafiken.
– För att man ska kunna ha företag och leva i skärgården så behövs en fungerande trafik alla dagar i veckan. Trafiken behöver vara långsiktig och förutsägbar, annars är det ingen som vill satsa och bo i skärgården. Vill man göra förändringar kräver det otroligt lång framförhållning och samsyn över partigränserna.
Pålitlig trafik
Lantrådet säger att det viktigaste för skärgårdsborna, och för att locka nya människor att flytta till skärgården, är att man kan lita på att transportmöjligheten finns.
– Att det finns ett samhällskontrakt som säger att vi garanterar den här trafiken i sju-åtta år. Det är ingen som flyttar till skärgården om man inte vet om trafiken fungerar.
Christian Wikströms funderingar kring skärgårdstrafiken gick i mångt och mycket ut på att ökande kostnader kommer tvinga fram prioriteringar i trafiken. Veronica Thörnroos är inte beredd att skriva under på det.
Finns det ett tak för hur mycket trafiken får kosta?
– Det går inte att besvara med ja eller nej. Vill man ha en levande skärgård 24/7, 365 dagar, då måste vi förstå att transporterna kommer att kosta. Är man inte beredd att satsa på det så måste man vara ärlig och säga att man inte tror på skärgården.
Men det finns väl ett mellanläge där man drar in på trafiken för att spara?
– Jo, men man har redan dragit in väldigt mycket på turer. Ska vi utveckla den åländska skärgården utifrån bunkerpriset blir det väldigt komplicerat.
I och med att lagtinget sade nej till pengar för att utreda en Föglötunnel satte man också stopp för det projektet tills vidare. Veronica Thörnroos säger att landskapsregeringen gjort och gör mycket inom trafikområdet. Hon räknar upp den nya trafikplaneraren som tagit fram och utvecklas, likaså färjfästena som uppdaterats i nordöstra skärgården.
Elektrifiering och bro
Lantrådet var ansvarig minister när kortruttsmeddelandet togs fram och antogs av lagtinget. I det pekas östra och västra Föglö ut som två av tre områden som är värda att satsa på. Det tredje är en bro över Prästösund, något Thörnroos lyft fram flera gånger, och det ser hon som ett naturligt nästa steg för att utveckla trafiken.
– Nästa steg borde vara att klargöra var elektrifieringen av trafiken går att göra och vilka av våra färjor som kan elektrifieras. Sedan är det en bro över Prästösund för att få bort det passet och spara in pengar.
Veronica Thörnroos efterlyser också en debatt kring om den framtida trafiken ska bedrivas med landskapsägda fartyg eller inhyrda.
– Vi borde fundera på om vi ska ha eget tonnage eller chartrat. Jag har hela tiden sagt att vi ska ha eget tonnage, men jag ställer mig mer och mer tveksam till det. Det finns fördelar med långtidscharter. Att skriva ett avtal på 10–15 år, ställa upp krav på olika turer beroende på säsong, krav på miljö, komfort och lastkapacitet. Lite som embryot var till den färja som avbeställdes, säger lantrådet.
Tveksam till uppdelning
Hon är däremot mycket tveksam till Christian Wikströms idé om att dela upp norra linjen i två linjer och därmed dra in den tvärgående linjen.
– Det kan jag inte svara på rakt av. Det är lite vanskligt när man går ut och funderar på omläggningar. Man måste veta hur det faktiska behovet ser ut. Jag är inte säker på att det är det rätta. Det är så lätt för många att säga att vi ska plocka bort och förändra, men det man glömmer bort är att det är skärgårdsbornas landsväg. Det som ibland, och nu talar jag inte specifikt om Christian Wikströms uttalande, är en vardag som berör livet i skärgården, varje skärgårdsbos vardag. Om du inte bott i skärgården eller försöker få en förståelse för det, så förstår man inte hur viktig trafiken är, säger Veronica Thörnroos.