Efter Yles uppgifter om finansminister Riikka Purras rasistiska skriverier växer förtroendekrisen i Finland. Under torsdagen och fredagen möttes Svenska riksdagsgruppen för att diskutera det politiska läget och regeringens funktionsförmåga. Fredagens möte resulterade i ett krav på diskussioner om situationen mellan regeringspartiernas partiordföranden. Oppositionen kräver nu att sommarsemestern avbryts och att riksdagen samlas för en förtroendeomröstning.
– Jag och hela Svenska riksdagsgruppen ser ytterst allvarligt på läget och är enhälliga i vår syn. Jag vill betona att vi som grupp inte accepterar någon form av rasism i regeringen och inte i samhället över lag, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.
Bollen ligger nu hos statsminister Petteri Orpo (Saml) efter att Svenska riksdagsgruppen gett honom tid att föra diskussioner.
– Finland behöver en fungerande regering, därför är vi nu oroade över regeringens funktionsduglighet. I det här svåra läget har vi en skyldighet att ge statsministern tid att föra allvarliga diskussioner och bedöma läget. När det uppkommer problem eller kriser ska statsministern ha möjlighet att själv hitta vägar framåt för att säkerställa funktionsdugligheten och lösa det på ett sätt som alla partier och grupper i regeringen kan acceptera. Om man inte kan hitta en sådan lösning går det inte heller att fortsätta regeringen. Det är ett allvarligt läge nu, säger Mats Löfström.
Han anmärker att statsministern inte har fått den tid han behöver med anledning av torsdagens besök av Joe Biden och ett statsbesök till Berlin på fredagen.
Inget sammanträde i nuläget
På lördagseftermiddagen meddelade talmannen Jussi Halla-aho (Sannf) att han inte kommer sammankalla riksdagen under deras sommarpaus. Han menar att det är en mycket ovanlig åtgärd och att tröskeln för att sammanträda under sommarpausen är hög.
– Det är talmannen som ensam fattat det här beslutet. Jag är alltid redo att resa till riksdagen men det är talmannen som har den beslutande makten enligt arbetsordningen, säger Löfström.
När kan det bli en förtroendeomröstning?
– Det beror på om någon väcker misstroende, vilket är sannolikt. I så fall sker en röstning genast i september när riksdagen sammanträder nästa gång, om inte riksdagen sammanträder före det av någon anledning.
Var går gränsen för att avsätta en minister enligt dig?
– Man måste alltid bedöma var gränsen går från fall till fall. Det skulle vara olämpligt för mig att nu ta ställning till en förtroendefråga innan den har ställts på sin spets och innan det finns något konkret att ta ställning till. Nu handlar det för vår del om att statsminister Petteri Orpo ska få chansen att arbeta med frågorna.
Så du kan inte svara på om det är sannolikt att du röstar emot henne?
– Jag tänker inte öppet ta ställning till en eventuell förtroendefråga innan statsministern får tid att återkomma och vi fattat vårt beslut med Svenska riksdagsgruppen. Jag kommer ha chans att diskutera frågorna med honom och eftersom det inte finns ett misstroende i nuläget är det ännu olämpligt att jag tar ställning till den frågan då det skulle begränsa hans handlingsutrymme att hitta vägar framåt.
Mats Löfström förtydligar att man måste vara redo att sätta sig i opposition och ge avkall på flera sakfrågor om regeringen fälls. Det finns alternativ som inte nödvändigtvis är bättre än den nuvarande regeringen och i dessa frågor krävs att man är medveten om vad man gör.
– Därför vill jag inte uttrycka mig definitivt nu på ett sätt som gör att mina möjligheter att agera för Ålands bästa försämras. Med det sagt kan jag under inga omständigheter heller acceptera rasism eller främlingsfientlighet i utbyte mot sakpolitiska värden för Åland. Det måste gå att förena värdegrunden med sakpolitiken. Det är viktigt att alla finländare och ålänningar känner förtroende för regeringen. Trovärdigheten vacklar nu och det gör den för mig också. Det är viktigt att förstå att även om synen på rasism är svartvit, den måste alltid ha nolltolerans, är helheten av regeringens funktionsduglighet inte svartvit. Det finns andra alternativ som inte är bättre än det här och det gäller därför att försöka säkerställa att man inte hamnar i ett sådant.
”Ingen drömregering”
Mats Löfström lyfter upp svårigheterna med att bilda ny regering vid en eventuell avsättning.
– Det finns en anledning till att vi har den regeringen vi har. Det här var ingen drömregering men det fanns inga alternativ. Socialdemokraterna, Centern, De gröna och Vänsterförbundet var inte redo för regeringsförhandlingar. När Sannfinländarna har nästan en fjärdedel av rösterna i riksdagen samtidigt som många partier inte är redo att samarbeta var det svårt att hitta vägar framåt om man samtidigt vill bevaka svenska språkets ställning och viktiga Ålandsfrågor. Det finns inga garantier på att SFP skulle vara med i en ny regering. Vägen till ett eventuellt nyval är enligt grundlagen alltid lång och Socialdemokraterna har ingen ny partiledare på plats ännu, de väljer en ny i september. Det finns många komponenter här som gör läget mycket svårt.
Han säger att han upplever hela situationen som otroligt jobbig och att det är svårt att inte associeras med en främlingsfientlig minister när man sitter i samma regeringsunderlag.
– Fastän jag tagit ställning mot rasism i hela mitt liv, och arbetet mot främlingsfientlighet är en väldigt viktig del av min värdegrund, känns det som att jag får en stämpel av rasism i skuggan av skriverierna. Det känns både jobbigt och utmattande då man kämpar för fullt mot dessa mörka krafter.