Garantiföreningen för Matsmårs i Hummersö, Föglö, ordnade traditionellt påskmys på museigården efter några års pandemiuppehåll.
– Det märks att många har kommit ur idet och vill komma ut och träffa folk, säger föreningens ordförande Marie-Anne Jansson.
Bland de första på plats var Marianne Eskills, hon är en produktiv stickare och passade på att ha sockor, sjalar och tröjor till försäljning.
– På bastulaven och julafton stickar jag inte, annars gör jag det dygnet runt. Det är så bra terapi och positivt för hälsan, säger hon.
På senare tid har det blivit många Strömsötröjor, hela 32 stycken, och fler är under tillverkning.
– De är roliga att sticka och blir vackra i alla färger, säger Marianne Eskills.
Långväga gäster
Bland besökarna fanns Meri Isaksson, född och uppvuxen på Föglö, som sedan 20 år bor i Tromsø i norra Norge. Hon hade med sig maken Pål Hansen och barnen Tilde och Storm. Familjen har rest till Åland med tåg från Tromsø, totalt tog resan 1,5 dygn.
– Min pappa bor på Föglö, främst är vi här för att träffa honom. Men det är roligt att Matsmårs finns och används på det här sättet, säger hon.
Några som också rest till Föglö för att fira påsk var Allan Malmlund och Camilla Gunnar från Jakobstad, som kom med barnen Milas och Tova Gunnar-Malmlund, och Tovas pojkvän Johan Backlund.
– Det är mysigt att komma hit och mer folk än väntat, säger Föglöbon Kurre Gullbrandsson, som är pappa till Allan Malmlund.
– Jag har vuxit upp här i trakten. Jag brukade klä ut mig till påskkärring och knacka på Matsmårs. Damen som bodde i huset då var världens snällaste, fast bjöd på punschgodis som för mig som barn smakade så illa att jag måste spotta ut det, säger Allan Malmlund.
Bröderna André och Mats Boström bor betydligt närmare, bara tre kilometer bort, och de hade cyklat till gården.
– Påsklovet är långt, det är kul att man får något att göra, säger Mats.
– På påsken blir det mest att man äter ägg och en massa godis, säger André.
Även Mikaela Englund bor i krokarna, och kom med lille Aldur och hunden Silke.
– Vi har fått godis, säger Aldur förtjust.
– Det är härligt väder och kul att träffa folk, mycket att göra för barnen också. Det är mer liv här sedan Matsmårs garantiförening tog över, säger Mikaela Englund.
Byns knutpunkt
Många av besökarna har personliga minnen kopplade till Matsmårs gård, bebyggd sedan 1700-talet.
Ruth Johansson (1914-2014) bodde på gården fram till 2005, efter att ha tagit över den efter sina föräldrar som flyttade in år 1900. I dag är gården i det skick som Ruth lämnade den. För att kunna bevara gården som museum och hålla Hummersö by levande, bildades Garantiföreningen för Matsmårs 2009.
– Garantiföreningen köpte gården och sedan dess brukar det ordnas påskmys, julmys, höstmarknad och konserter. Påsklovet är långt, speciellt barnfamiljer behöver lite program. Många reser hem över påsken också, det är ett tillfälle att träffa människor man inte har sett på länge, säger föreningens kassör René Sköld.
På somrarna är gården öppen för allmänheten och det finns en guide på plats, det finansieras av bidrag från kommunen och Paf-medel. Som många andra frivilliga föreningar kämpar man med att få den unga generationen att engagera sig.
– Matsmårs ligger många varmt om hjärtat, folk vill att gården ska finnas. I dag är vi många äldre som håller liv i föreningen, vi hoppas på att få in nya och yngre krafter, säger ordförande Marie-Anne Jansson.