Gun-Mari Lindholm fick idén till ett medborgarinitiativ efter att ha sett havsörnar jaga sjöfågelungar utanför köksfönstret i Seglinge.
– Vi brukar vara ute och störa lite ibland så att dunungarna får simma runt holmen med sin mamma ifred.
Efter att ha sett havsörnar attackera sjöfåglarna skrev hon ett inlägg på Facebook som fick många reaktioner. Någon frågade vad man kunde göra åt problemet.
– Då kom jag att tänka på ett medborgarinitiativ. Det kunde vara en idé, att skriva en åtgärdsuppmaning till LR att skydda sjöfågelstammen och göra något åt obalansen mellan den och predatorerna så att vi kan ha en stark sjöfågelstam i framtiden.
Nu har hon startat en diskussion med flera personer som är engagerade och försökt hitta någon som kan driva frågan i varje kommun.
Två veckor
Initiativet avslutas den 22 juni. För att lagtinget ska ta upp det krävs att 1.000 personer skriver under.
– Det är två veckor dit. Men då skulle lagtinget kunna ta det till kännedom den 24 juni, som är sista dagen enligt schemat. Sedan kan det utskottsbehandlas i september och förhoppningsvis blir det en åtgärdsuppmaning till LR.
Hon betonar att hon genom initiativet inte vill ge några förslag på vad som ska göras.
– Det är inte vi som ska bestämma hur man ska skydda sjöfågelstammen. Det är upp till LR, tjänstemännen och sakkunniga, men sedan finns det många goda förslag för LR att ta till sig.
Hon tycker att det är viktigt att det inte blir någon ”vulgär debatt”.
– Det här handlar bara om att vi vill skydda sjöfågelstammen. Det finns en otrolig obalans i naturen just nu och man behöver se på hur man handskas med den. Vi är många som känner frustration, och det här är ett sätt att visa engagemang.
”Börjar gå till överdrift”
Innan Gun-Mari Lindholm startade initiativet tog hon kontakt med jägaren Johan Mörn för att höra om något liknande gjorts tidigare. Det hade det inte, visade det sig.
– Det börjar gå till överdrift med havsörnarna, de börjar bli för många, säger Johan Mörn och fortsätter:
– Det är i synnerhet ejdern och ådorna som häckar ute i havsbandet som vi är bekymrade för. Vi har sett länge hur de blivit uppätna. Där ute finns det inga andra predatorer än havstruten och örnen.
Läget har blivit ännu värre i och med coronan, menar han.
– Havsörnen var näst intill utrotad, men nu har det svängt och blivit överdrivet många i stället. Det är väldigt tydligt på Lågskär, det brukar vara många ringmärkare där, men nu har de inte varit där regelbundet och nu finns det nästan inga ejdrar där alls. Det är väldigt tydligt att havsörnarna står för en väldigt stor predation.
Kan skjuta bort
Han betonar ändå att initiativet inte syftar till att få havsörnen hotad på nytt.
– Vi vill ha en balans mellan sjöfågeln och predatorerna. En idé för att hantera det skulle kunna vara att se över hur många örnbon som är inom Natura 2000-områden och hur många som behöver vara fredade, och sedan skulle resten vara upp till markägarna där bona finns om de vill ta bort ägg eller hela bon.
Han är inte heller främmande för att eventuellt skjuta bort några örnar.
– Man skulle kunna ha utvalda personer på några ställen i skärgården som skulle hållas som ejderhäckningslokaler. Jag skulle kunna tänka mig att man kunde skjuta bort några havsörnar, men det skulle vara under väldigt kontrollerade former.
”Det är för sent”
Fotografen Niclas Nordlund har under lång tid följt med situationen för sjöfåglarna i Ålands skärgård.
– Som situationen ser ut i år är det akut. Det blir inga levande sjöfågelungar i skärgården, säger han.
Orsaken är framför allt att örnstammen har blivit så stor, säger han.
– Det säger sig självt att om det är mellan 20 och 40 örnar på den åländska och finländska skärgårdens största häckningsplats för ejdrar, som är Lågskär, då blir det ingenting överlevande kvar. Alla initiativ för att stöda sjöfåglarna är jättebra, men hela den här årsproduktionen av ungar har gått förlorad – det är för sent att göra något i år.
Foto: Niclas Nordlund
Fredrika Fellman