Mariehamns stad har under de senaste åren jobbat med att få till en mer transparent och korrekt behandling av Medis budget, bland annat genom att särskilja kostnaderna för den fria bildningen och uppdragsutbildningen, men även fastighetskostnaderna för Böndernas hus.
– Sedan 2022 har vi aktivt jobbat med god förvaltning gällande Medis. Vi har försökt vara transparenta och korrekta så att vi visar det faktiska läget, säger Pamela Sjödahl.
Bakgrunden till arbetet är bland annat att det under 2022 uppdagades att det gjorts utbetalningar från Medis till en heltidsanställds privata företag.
– Det är så klart ingen slump att vi började jobba med budgetprocessen inför 2023. Vi såg en brist och insåg att vi behövde veta vad de olika delarna av Medis kostade.
I samband med separeringen av kostnaderna blev det snabbt tydligt att Böndernas hus är både dyrt och dåligt anpassat för dagens verksamhet, och efter att frågan lyfts politiskt gavs bildningskansliet i uppdrag att utreda möjligheter till ersättande lokaler.
Vill säga upp avtal
Den utredningen har nu landat i ett konkret förslag som landar på bildningsnämndens bord den 20 mars: Staden bör säga upp hyresavtalet och anvisa Medis verksamhet till Uncan.
Det befintliga avtalet mellan Mariehamns stad och landskapets pensionsfond, som äger Böndernas hus, ingicks 2005. Först under en längre period om 15 år och därefter följt av femårsperioder där uppsägning av avtalet måste göras senast ett år innan en femårsperiod går ut.
Att frågan nu aktualiserats har att göra med att hyreskontraktet måste sägas upp senast i slutet av augusti, annars påbörjas en ny femårsperiod.
I budgeten för 2024 är de totala kostnaderna för Böndernas hus beräknade till 480.760 euro. Eftersom det finns ett stort renoveringsbehov beräknas de dessutom öka på sikt.
Huruvida staden i dag betalar för hög hyra för fastigheten vill Pamela Sjödahl inte spekulera i.
– Däremot är hyresavtalet ett skrivet på ett sådant sätt som man inte hade skrivit avtal i dag.
Med det avser hon att det är utformat så att hyresgästen har omfattande skyldigheter, bland annat när det gäller underhåll och reparationer.
– Det ägnas en hel del tid åt fastighetsförvaltning.
Tomma lokaler
Som ett tänkbart alternativ till Böndernas hus har Uncan identifierats, vilket också vore i linje med stadens prioriteringar om ett effektivt utnyttjande av de egna fastigheterna. De utrymmen som är aktuella är den västra delen av Uncan, där kultur- och fritidssektorn snart ska avsluta sin verksamhet.
En titt på dagens internhyra ger också vid handen att det skulle vara en betydligt billigare lösning. I dag debiteras en internhyra om 85.000 euro per år för fastigheten. Att flytta in Medis verksamhet i Uncan hade krävt renoveringar och anpassningar som behövt finansieras genom en högre internhyra, men den skulle då också delas med kultur- och fritidssektorn som håller till i den östra delen av Uncan.
– I dagsläget har vi inte gjort några mer detaljerade ekonomiska kalkyler. Tanken nu är att den här frågan ska behandlas politiskt, sedan vet vi var ärendet hamnar. Men det är klart att om vi slutar hyra Böndernas hus så minskar stadens fastighetsinnehav och det hade blivit en effektivisering som gynnar landskapet och alla kommuner som är med och finansierar Medis.
Också andra lokaler
Enligt Pamela Sjödahl skulle stora delar av den fria bildningen, alltså Medis vanliga kursverksamhet, i dag få plats i Uncan.
– Men man måste nog också titta på andra lokaler. Där har vi tittat närmare på till exempel grundskolorna.
I de pågående diskussionerna om ett nytt samarbetsavtal för Medis finns det också en tanke om att i högre utsträckning förlägga kurser inom den fria bildningen till landskommunerna.
När det sedan gäller uppdragsutbildningen, alltså integrationsutbildningen för vuxna invandrare på Åland, konstaterar förvaltningen att det behöver föras en dialog med landskapet kring om de som upphandlare av utbildningen kan ställa lokaler till förfogande.
Medis hjärta
Pamela Sjödahl säger också att Böndernas hus i dag uppfattas som Medis hjärta och att ärendet därför kan väcka känslor. Till den delen har man redan fört diskussioner med personalen.
– Vi har haft väldigt bra samtal med personalen och de har fått komma med sina synpunkter.
Personalen har bland annat påpekat att det är viktigt att verksamheten inte blir för utspridd om en flytt från Böndernas hus blir aktuell.
I beredningen skriver Pamela Sjödahl också att om staden vill fortsätta hyra Böndernas hus bör hyresavtalet sägas upp och omförhandlas.
Bildningsnämnden tar upp ärendet den 20 mars. Skulle nämnden godkänna bildningschefens förslag går ärendet vidare till stadsstyrelsen.