Psykiatrin på Åland firar 75 år, vilket uppmärksammades i går med kalas och öppet hus på Grelsby sjukhus. Många pratade om "den gamla Grelsby-andan som ett gott exempel inom vården.
SJUKVÅRD När Anni Jansson föddes för 81 år sedan låg föräldrahemmet på tomten, där Grelsby sjukhus står i dag. Hennes mamma kokade mat till byggarna som kom från Finland för att bygga sjukhuset. Lite senare utbildade sig Anni till mentalvårdare och jobbade på Grelsby sjukhus fram till pensionen.
- Det var väldigt svårt att få tag på personal på den tiden, så många vårdare kom från Finland. Stigen längst vattnet kallade vi för kärleksstigen för det var många läkare och sjuksköterskor som blev par, säger Anni och fnissar.
Levde som en familj
Vi befinner oss inne i Grelsby sjukhus matsal, där firandet för psykiatrins 75-års jubileum pågår för fullt. Anni Janssons historia är en av många bland dem som träffats här i dag och gratulationerna avlöser varandra. Blommor överräcks, det doftar kaffe och klirrar i skedarna när stora tårtbitar lassas upp i den fullpackade matsalen.
-Jag började jobba här 1962 och gick i pension 1993, säger Gudrun Carlsson. Hon jobbade som administrativ översköterska och hade fullt upp på sin tid att få tag på personal.
-Visst har det förändras mycket genom åren, säger hon. Allting till det bättre med en god medmänsklighet har alltid funnits här. Många av oss här i personalen levde som i en familj. Det är det som kallas "den gamla Grelsby-andan. Jag tror inte patienterna såg oss som personal utan mer som familjemedlemmar.
Bra med flytt
Grelsbys klinikchef Juha Ahlroth tycker att stora förändringar inom psykiatrin på Åland skett under de närmaste åren.
- Nu tar kommunen hand om den största delen av åldringsvården och vi har inte längre hand om de utvecklingsstörda. Det gör att vi har mer personal för varje patient.
-Mycket har hänt överhuvudtaget inom psykiatrin de senaste 75 år, tillägger han. Det var för 60 år sedan som medicinerna började komma och i dag har vi fått många olika terapiformer som ger bra resultat.
Han ser nu fram emot flytten till stan.
- Detta är någonting jag strävat efter sedan 1990-talet. I och med detta kommer vi bland annat kunna lägga ner mer personalresurser på öppen vården, vilket gör att färre patienter behöver läggas in på sjukhus. Det tror jag är bra. Alla trivs bäst hemma i sin egen säng, säger han.
Liz Lindvall