Lemlands kommun har i år följt upp personalminskningen på kommunens fyra daghem.
– Minskningen från fyra till tre har varit en stor skillnad. Dessutom tog man bort en lärare per avdelning, så att det blev kvar en lärare plus två barnskötare, säger Maria Hellström.
Utvärderingen visade att barnomsorgspersonalen var trött, frustrerad, inte hann med sitt jobb och kände otillräcklighet, säger hon.
– Man vill göra ett bra jobb men man hinner inte med.
Detta har i sin tur lett till både sjukskrivningar och till att personal har slutat. Det har också förekommit situationer när det inte funnits tillräckligt med personal.
– Politikerna ville prata med oss. Vi diskuterade saken och tog fram olika kostnadsalternativ för att utöka personalen, säger Maria Hellström.
Planering och utveckling
Kommunen har nu beslutat gå in för alternativet fyra personal per avdelning. Två lärare och två barnskötare på avdelningarna för 3–6-åringar och en lärare och tre barnskötare på avdelningarna för 0–3-åringar.
– Det var det alternativet som vi ville ha och det gick igenom i utbildningsnämnden, i kommunstyrelsen och nu, den 7 september, i kommunfullmäktige, säger Maria Hellström.
Samarbetet med politikerna har varit fantastiskt i den här frågan, säger hon.
– Alla kommuner har en ganska tuff ekonomisk situation. Därför var det ännu mer förvånande att man var så enig i fullmäktige. Det var inte ens en diskussion om det.
Vilken blir skillnaden för verksamheten?
– Den största skillnaden blir det när någon i personalen är borta. Man kan inte vara två i personalen med 21 barn, men man kan jobba tre under en period om en är borta. Nu finns det ett utrymme där, säger Emma Dannström som är föreståndare för daghemmen Bullerboda och Gullvivan.
Personalen kan också fokusera mer på planering, utveckling och kvalitetsfrågor, säger hon.
– Det kommer att finnas tid för fortbildning och annat som har blivit bortprioriterat.
Svårt hitta personal
Kostnaden för personalökningen är 61.000 för resten av det här året.
– Det blir en utökning med 4,6 lärare och 1,22 barnskötare, säger Maria Hellström.
Hur känns det att ha fått igenom den här förändringen?
– Det är en stor lättnad. Jag känner mig glad för dem som jobbar på daghemmen. Jag känner med dem och ser hur trötta de är. Och jag känner stor glädje för barnen. För att de ska få den hjälp och den famn de har rätt till, säger Maria Hellström.
En oro finns dock kvar, och den gäller svårigheterna med att få tag på behörig personal.
– Det är stor brist på utbildad personal i Svenskfinland, och vi börjar uppleva det på Åland också. Vi har annonserat tre, fyra gånger utan att få en behörig lärare i barnomsorg, säger Maria Hellström.
– Man nu vet man att det finns en ljusning och att det kan komma en till. Bara den känslan gör att man får tillbaka motivationen, säger Emma Dannström.
Det är viktigt att barnomsorgen är en attraktiv arbetsplats så att fler söker sig till yrket, säger hon.
– Barnomsorgen är tillsammans med äldreomsorgen en grundpelare i en kommun. Jag tycker att det var både smart och strategiskt att besluta det här. Vi vill ju har fler som flyttar till Lemland. Att få fler barnfamiljer är jätteviktigt för hela kommunen, säger Emma Dannström.