Flera ledamöter påpekar att Mariehamn är den kommun där stödet för en kommunreform är störst. Och även om staden inte i det här skedet föreslås gå samman med någon annan kommun påverkas man indirekt av det som sker runt omkring.
– Det som är bra för Åland är bra för staden och vice versa. Åland är för litet för att vi med näbbar och klor ska konkurrera internt. Det är gentemot närregionerna vi ska bli starka, säger John Holmberg (Lib).
Att staden lämnas utanför reformen är ändå ironiskt, menar han, och anser att Mariehamn måste bli så attraktivt att alla vill gifta sig med kommunen.
Roger Jansson (MSÅ) tar upp frågan om hur Järsö-Nåtöområdet ska införlivas med Mariehamn, och påpekar att en förutsättning för att partiet ska godkänna liggande förslag är att man inte delar hemman och byar.
– Det är obegripligt att landskapsregeringen bara kommit fram till att de bebodda delarna ska inkluderas.
Men oavsett vad som händer, påpekar han, är det viktigt att staden fortsätter utvecklingsarbetet utifrån den lagstiftning och kommunindelning som nu gäller.
– Vi ska lägga alla resurser på att utveckla vår konkurrenskraft.
Igge Holmberg (S) ifrågasätter att Moderaterna vill stjälpa reformen för några holmars skull.
– Fälla och fälla. Vi anser att den reform som vi nu har med två lagframställningar är icke-komplett, säger Roger Jansson.
Vill ge ett positivt svar
Barbro Sundback (S) påpekar att strikt formellt hör inte diskussionen om Järsö-Nåtö till saken.
Hon ger därefter en känga till tjänstemännen för att de ”uppehåller sig ganska mycket” vid att Mariehamn inte ingår i reformförslaget.
– Jag tycker det är ganska patetiskt. Det verkar som att man från staden inte kan greppa reformen.
Hon tycker det är logiskt att staden är utanför, eftersom Mariehamn är inte beroende av de andra kommunerna för att fungera.
Att flera håller fast vid tanken att staden och Jomala bör gå ihop är hon också kritisk till. Jomala har tydligt sagt nej tack, poängterar hon.
– Om det är något vi lärt oss av #metoo-kampanjen, mina herrar, är det att ett nej är ett nej.
Barbro Sundback, understödd av Igge Holmberg, föreslår att staden ger ett positivt utlåtande till landskapsregeringen, och inte slår in kilar mellan de andra kommunerna. Hon vill också att man i svaret efterlyser en övergripande planering av Åland.
Bygg medan ni kan!
Bert Häggblom (Ob) föreslår, understödd av Anders Holmberg (Ob), att staden inte ska avge något utlåtande över huvud taget eftersom Mariehamn står utanför förslaget.
– Och ett tips till Järsö-Nåtöborna: Om det går som Moderaterna föreslår, passa på att bygga nu. För om ni tillhör Mariehamn kommer det att gå trögt.
Det här kallar Johan Ehn (MSÅ) en snäv omvärldsanalys.
– Givetvis påverkas Mariehamn av vad som händer de övriga 15 kommunerna.
I en omröstning ställs stadsstyrelsens förslag mot Barbro Sundbacks förslag. Stadsstyrelsens förslag vinner med rösterna 17–7. Tre ledamöter avstår från att rösta. Därefter ställs stadsstyrelsens förslag mot Bert Häggbloms förslag. Omröstningen slutar 20–3 till stadsstyrelsens fördel. Fyra ledamöter avstår från att rösta.
Därmed avger staden sitt utlåtande enligt stadsstyrelsens förslag (se faktaruta).
Faktaruta
Landskapsregeringen har bett om kommunernas utlåtanden över förslaget till kommunreform. Utlåtandena ska lämnas in senast den 11 maj.
I ett tidigare utlåtande, i juni 2017, ställde sig staden positiv till att minska antalet kommuner på Åland.
Enligt LR:s förslag skulle antalet kommuner minska från 16 till fyra. Mariehamn skulle inte slås ihop med någon kommun. Däremot skulle Järsö-Nåtöområdet, som i dag tillhör Lemland, införlivas med Mariehamn.
Stadsstyrelsen är positiv till kommunsammanslagningar, och betonar i sitt förslag till utlåtande betydelsen av att skapa förutsättningar för tillväxt och utveckling av landskapets centralort – men påpekar att stadens norra gräns mot Jomala försvårar den utvecklingen. När det gäller Järsö-Nåtö anser stadsstyrelsen att byarna i sin helhet, inklusive holmar och vattenområden, ska införlivas med Mariehamn.
Fullmäktige godkänner efter omröstning stadsstyrelsens förslag.
Sandra Widing