Louise Enkvist, häradsskrivare och notarius publicus vid Statens ämbetsverk, säger att hon inte kan uttala sig om enskilda fall. Men det normala är att barn som föds av mammor som är registrerade vid den åländska flyktingförläggningen får sitt personnummer via Migrationsverket (Migri).
– BB ska skicka uppgifterna till flyktingförläggningen som skickar vidare till Migri.
Att mamman i det här fallet har finskt personnummer spelar det ingen roll.
Utländska mammor som föder på Åland, till exempel från Sverige, registreras inte i Finland eftersom mamman inte är skriven här.
– Om man är gift är det ganska enkelt. När man inte är det, handlar det om vem som är pappan, kan det fastställas eller har det fastställts.
Men sex veckor är lång tid utan att få ett personnummer och få sociala förmåner. Hur länge brukar det ta för Migri?
– Jag kan inte säga, men jag föreställer mig att det blivit rundgång. Det optimala är att barnet registreras så fort som möjligt.
Pappan: ”Ett systemfel”
Pappan till den nyfödda pojken tror inte på illvilja, utan på systemfel som orsak till att pojken fortfarande inte är registrerad.
Faderskap kan erkännas redan innan barnet är fött, efter en viss tid in i graviditeten. Men under den tiden var först mamman i sitt hemland för att berätta om graviditeten för föräldrarna. När pappan skulle erkänna faderskapet fick de veta att båda föräldrarna måste vara på plats.
– Vi försökte korrigera det genom att mamman skickade en fullmakt, men KST godkände den inte.
Nästa motgång var när pappan åkte till Ukraina för att hämta mamman och blev svårt sjuk i två månader, vilket ledde till att paret kom tillbaka lagom till julhelgen och inte hann ta itu med faderskapet före födseln. Men man hade fått information om att det kan göras även efter födseln. Vilket man nu försökt göra.
Konflikt mellan lagar
Orsaken till att pojken fortfarande är oregistrerad, och därmed statslös, tror pappan att är en kombination av många faktorer.
– Lagstiftning som ändrats och lagstiftning har lappats på med annat. Jag tror inte att någon vill oss illa, jag uppfattar det mest som ett systemfel.
Mamman har finskt personnummer och enligt medborgarlagen ska hennes barn bli registrerat i Finland.
Ingen har nekat barnet den vård han behöver, men varje gång blir det extra arbete att hitta hans journaler eftersom det inte går att söka på personnummer.
– Tekniskt sett har väl barnet inte rätt till vård, men tur att de ger vård ändå, säger pappan.
Nina Smeds