Fallet med landskapets asfaltshögar vid Ab Rafaels anläggning på Svinryggen avgörs nu i Åbo hovrätt.
MILJÖ Striden om 18.000 ton gammal asfalt når nya höjder. På ena sidan har vi Ab Rafael, på andra sidan Ålands landskapsregering. I potten ligger stora pengar och miljömyndigheten ÅMHM.
Ålandstidningen har i flera repriser berättat om asfaltsbråket mellan Ålands landskapsregering och entreprenören Ab Rafael.
Företaget hävdar att landskapsregeringen kört dit gammal asfalt som innehåller det giftiga ämnet stenkolstjära i alltför höga doser för att det ska kunna återanvändas.
LR slår tillbaka genom att hävda att det är Ab Rafael som blandat samman massorna.
Ålands tingsrätt behandlade fallet i november och slog fast att landskapsregeringen visserligen gjort fel men att det skulle vara för besvärligt för landskapet att i brådskande ordning flytta massorna till annat ställe.
Ab Rafael har nu gått vidare till Åbo hovrätt och kräver att de 18.000 ton tunga asfaltshögarna ska bort senast den 31 januari.
"Mottagarens fel"
Landskapsregeringen svarar till hovrätten via lantrådet Viveka Eriksson (Lib) och trafikminister Veronica Thörnroos (C). De hävdar bland annat att LR inte har någon deklarationsskyldighet vad gäller asfaltens innehåll, det åvilar mottagaren Ab Rafael att ta reda på eventuella giftiga ämnen.
LR hävdar att det är Ab Rafael som blandat samman giftig asfalt med ogiftig sådan vilket gjort att i praktiken alla högar, 18.000 ton, är att betrakta som giftiga. I sin inlaga till hovrätten skriver LR att 9.600 ton asfalt är "ren" medan 8.600 ton innehåller stenkolstjära.
Miljonkostnad
LR har även sökt om miljötillstånd från ÅMHM att mellanlagra asfalten. Svaret därifrån är nej.
Därmed återstår tre alternativ för LR:
1. Transportera bort den mest giftiga asfalten (om möjligt) till Finland och försöka kräva pengar från Ab Rafael. Det blir inte lätt då Ab Rafael hela tiden hävdat att stenkolstjäran helt och hållet är landskapets ansvar och inte deras. Det blir också svårt att separera det giftiga från det mindre giftiga.
2. Föra bort all asfalt till Finland och sedan kräva ersättning från Ab Rafael. Problem: Se ovan. Denna operation går lös på i stora drag en miljon euro. Dessutom kan man i sådana fall aldrig återvinna den ogiftiga asfalten.
3. Försöka komma överens med Ab Rafael om fortsatt temporärt uppbevarande av massorna.
Det är endast Ab Rafael som i dag har erforderligt tillstånd för att förvara massorna. Landskapet har aldrig ansökt om nåt sådant men planerar göra det nu, en process som kan ta mer än sex månader.
Ålandstidningen