Landskapsregeringens fastighetsverk bildades 2016, och tog då bland annat över skötseln av landskapets vattenområden.
– Det finns enorma områden som är fria för fiske men vi är en liten aktör i det stora hela när det kommer till attraktiva fiskeområden, säger Stefan Rumander, vd på Fastighetsverket.
Våren 2017 blossade en debatt upp om huruvida uppdagat tjuvfiske i Slottssundet i Kastelholm skulle polisanmälas.
Då tog Fastighetsverket tag i saken och började skissa på en strategi för att få bukt med problemet. Det utmynnade i att Fastighetsverket ”tog på sig ledartröjan” och man började skissa på en strategi för hur man på bästa sätt förvaltar landskapets vattenområden och förbättrar den åländska fiskevården.
Lösningen blev bland annat att börja utbilda fiskevakter och skapa större och bättre sammanhållna fiskevatten.
– Vår förhoppning är att förbättrad fiskevård i landskapets vatten ska leda till en positiv trend som inspirerar privata vattenägare, sade Stefan Rumander till Ålandstidningen i mars 2018.
”Lätt att göra rätt”
Fiskevakterna övervakar landskapets vattenområden som förvaltas av Fastighetsverket. Vattenområdena uppgår till 30.750 hektar, det vill säga 26 procent av alla åländska vatten.
– Nu har vi ett dussintal fiskevakter som bevakar landskapets vattenområden, säger Stefan Rumander, vd på Fastighetsverket.
Fiskevakternas utbildning går ut på att lära sig regelverk och att informeras om vilka åtgärder som ska vidtas om tjuvfiske uppdagas.
– Det är ingen polisiär sak de gör. De frågar om man löst fiskekort och om inte så informerar de om hur man kan göra det digitalt där och då. Fiskevakterna har rätt att be en fiskare utan fiskekort att avlägsna sig från området men de kan inte omhänderta fiskeutrustning.
Fiskevakterna finns runt om på hela Åland.
– De är framförallt aktiva vid Kastelholm och Mariehamn med omnejd.
Stefan Rumander menar att det är sällan de begär handräckning från sjöbevakningen eller polisen.
– De flesta vill göra rätt för sig, vissa har helt enkelt inte koll på fiskereglerna.
Att det ska vara ”lätt att göra rätt” är ett återkommande tema när Fastighetsverket arbetar med frågor om fiske och medföljande regler.
– Vi vill att det ska vara så lätt som möjligt att lösa fiskekort och få tillgång till fiskekartor.
Bukt på problemet
Enligt Stefan Rumanders bedömning försöker folk göra bättre i från sig i dag, och hans uppfattning är att tjuvfisket har minskat.
– Jag skulle säga att folk är mer informerade i dag.
När Fastighetsverket bildades fick man inga resurser för att förvalta vattenområdena.
– Vi har sedan dess samarbetat med Ålands fiskevårdsförening. Vi har bland annat valt att följa deras rekommendationer om fönster för maximi- och minimimått på fiskar som måste släppas och får behållas, säger Stefan Rumander.
– Sedan något år tillbaka samarbetar vi också Mariehamns stad med övervakning av deras vattenområden