Den här veckan borde ansvaret för Högskolan på Åland landa på minister Annika Hambrudds bord, men det krävs ännu ett formellt beslut av lagtinget. Tidigare var högskolan utvecklingsminister Alfons Röbloms ansvarsområde men Hållbart initiativ avgick som bekant från regeringen och hans ansvarsområden har sedan dess delats upp.
Annika Hambrudd håller med om viss kritik kring högskolan och en utebliven bolagisering som framförs här intill.
– Som det är nu är högskolan för detaljstyrd. Styrelsen borde också få tydligare mandat av landskapsregeringen. Ska den bli ett bolag behöver de själva kunna fatta beslut om vad de ska satsa på. Jag tror att mycket beror på bristande kommunikation mellan landskapet och högskolans styrelse respektive rektor.
Bit på väg
Ändå tycker hon att man kommit en bit på väg mot en bolagisering.
– Några viktiga mål har nåtts. Dels är nu högskolan en resultatenhet, kollektivavtalet för lärarna har ändrats. Dessutom ska HÅ få möjlighet att ordna masterutbildning på engelska.
Hon säger att finansieringsmodellen ännu kan komma att behöva justeras så att högskolan blir mer autonom.
Borde högskolan ta in en ny huvudman?
– Jag är ännu för dåligt insatt i de här frågorna för att kunna ta ställning till det. Men ett ökat samarbete med andra högskolor och universitet måste till, vi är för små.
Är Åland för litet för att ha en egen högskola?
– Nej vi måste ha en högskola. Det är en utvecklingsmotor för vårt samhälle men dess roll behöver bli större. Vi är mitt inne i en samhällsförändring där stora omställningar måste ske. Då behöver man forskning och kunskap, även näringslivet behövs. Och samarbete mellan högskola och näringsliv är jätteviktigt.
Nyligen valdes Micke Larsson till ny ordförande för Högskolan på Åland.
– Han, jag och utbildningsbyrån samt nuvarande rektor Johanna Mattila ska sätta oss ned tillsammans och diskutera. Hur går dialogen, var är vi i processen så att vi alla är på samma bana, säger Annika Hambrudd.