Bakgrunden till striden, som Ålandstidningen har beskrivit tidigare, står att finna i att åkeriet vägrar upphöra med soptömningar i kommuner som är anslutna till avfallsmyndigheten Mise.
Mise-styrelsens ordförande, Anna Holmström, säger till Ålandstidningen att man har försökt diskutera saken med åkeriet och att man har uppmanat dem att sluta med tömningarna.
– Vi vill bara följa lagen så som den ser ut. Sedan kan man diskutera hur lagen är uppbyggd, det är en helt annan fråga, säger hon.
Kuhlmans åkeri var, enligt ordföranden, inte ens med och lämnade in anbud på tömning av de fastighetsnära fyra och åttafackstunnorna för egnahemshus och fritidshus.
– Därför vore det fel mot företaget som vann upphandlingen om vi inte reagerade. Men en ny upphandling görs säkert inom en fem till sexårsperiod.
”Inga roliga beslut att ta”
Enligt henne är avfallslagen tydlig i det här fallet.
– Det står helt klart i lagen att det handlar om en kommunalt ordnad avfallstransport, eller en transportör som handlar för kommunens räkning, den lagen försöker vi följa.
Därför går man nu vidare och anmäler Kuhlmans åkeri för brott mot avfallslagen. Mise skickar även anmälan till landskapsregeringen samt till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) för att få frågan prövad.
– Det är olyckligt att det blir så här, det är inte roligt att fatta sådana beslut. Men vi måste få frågan prövad för att veta om vi har tolkat lagen rätt, säger Anna Holmström.
Vad händer om åkeriet ändå väljer att fortsätta som hittills?
– I princip kan vi inte stoppa dem, det är ÅMHM som utövar kontrollen. Men det är ju kunderna som hamnar i kläm som ändå kommer att få fakturor från Mise.
Var styrelsebeslutet att gå vidare med polisanmälan enhällig?
– Ja, det var ett enhälligt beslut.