- Vi ser positivt på planerna på en omlastningscentral vid Svinryggen. Med flera valmöjligheter på marknaden kan det skapas en konkurrens om priset, säger Sofie Dahlsten miljöingenjör vid Mise.
Tidigare artiklar
Jomala och Mariehamn ger Svinryggenförslag klartecken (28.5.2008; Nyheter)
Svinryggen deponi gör nytt försök i sopkonkurrensen (27.5.2008; Nyheter)
SOPHANTERING Planerna på en inert deponi och en omlastningsstation av brännbart hushållsavfall vid Svinryggen välkomnas av Mise. För båda verksamheterna har Svinryggen fått miljötillstånd. Men att Svinryggen deponi också skulle vara intresserade av att ta emot problemavfall är något nytt för Mise.
- Landskapet har ett avtal med Ålands problemavfall att de sköter hanteringen av allt farligt hushållsavfall, säger Sofie Dahlsten.
- Om Svinryggen deponi är intresserade är det däremot fritt att ansöka om att få hantera farligt avfall från företag. Den hanteringen sköts i dag av Ålands problemavfall och Ålands renhållning.
För att det ska bli möjligt behöver Svinryggen deponi ett nytt miljötillstånd.
Hellesby oviss satsning
Turerna kring hanteringen av det miljöfarliga avfallet har varit många. Anläggningen på Svinryggens område bedömdes efter en utredning inte passa Åpabs ändamål. Anläggningen skulle behöva uppgraderas och området saneras. Det bedömdes att slutnotan för att deponera farligt avfall vid Svinryggen skulle bli för hög.
Därför föreslogs att hanteringen av problemavfall skulle flytta till Hellesby gård.
Ålands problemavfalls styrelse har därefter beslutat att skjuta upp den planerade flytten till Hellesby tills finansieringen är klar och Mise har gett sitt godkännande.
- Satsningen är i dag oviss, men där finns i dag miljötillstånd att ta emot farligt avfall, berättar Sofie Dahlsten.
Renhållningen känner sig inte hotad
- Vi skulle vinna på om kostnaden för omlastningen minskar.
Så kommenterar Ålands renhållnings Abs vd Ingmar Wikman Svinryggens tankar om att ta över omlastningen.
SOPHANTERING - I dag är det vi som sköter omlastningen av soporna från Åland, vi välkomnar om vi får ett billigare pris på det, säger Ingmar Wikman.
Men skulle det inte innebära en minskad verksamhet för er?
- Jo, verksamheten skulle bli mindre och vi skulle inte behöva samma personalstyrka. Troligen skulle personal flyttas över från oss till Svinryggen. Men om de skulle sköta omlastningen till en lägre kostnad som de säger så är det positivt för oss.
Omlastningen sker i dag vid stationen i Norrböle.
- Det som kanske blir negativt är att transporterna av soporna blir längre när huvudinsamlingen flyttas från staden, säger Ingmar Wikman.
Tone Nordling