Jägarna på Malta får inte längre jaga turturduva och vaktel på våren.
EG-domstolen slog häromveckan fast att jakten strider mot fågeldirektivet. Som domen är skriven kan den också slå mot ett eventuellt åländskt återinförande av vårjakten.
JAKT EU fortsätter stoppa traditionell vårjakt med hänvisning till fågeldirektivet. Direktivet som upprättades 1979 är EU:s äldsta lagstiftning om skydd av vilda djur.
En av de bärande tankarna i direktivet är att fåglar inte får jagas under den så kallade reproduktionstiden, alltså innan, under och efter fåglarnas häckningsperiod. Enda undantaget är om "ingen annan lämplig lösning" finns, vilket Åland utan framgång försökte hävda i EG-domstolen när det gäller till exempel jakten på guding.
Det argumentet bar inte ända fram. Vårjakten förbjöds med undantag för en extremt begränsad jakt på hane av alfågel.
Stopp för Malta
Malta har under de senaste åren genomgått exakt samma process som Åland när det gäller vårjakt på fågel.
Med hänvisning till tradition och att fåglarna inte i praktiken kan jagas annat än under våren har Malta kämpat för fortsatt jakt på turturduva och vaktel.
Jakten har lett till hårda sammandrabbningar mellan de lokala jägarna och Birdlife. I en dom från den 10 september förklarar EG-domstolen vårjakten på Malta som olaglig.
I allt väsentligt är argumenten för fortsatt vårjakt på Malta samma som ålänningarna använde. I allt väsentligt har domstolen skrivit samma sak den här gången som i Ålandsfallet.
Malta hade först stoppat jakten men sedan återinfört den mellan åren 2004 och 2007 efter landets EU-inträde.
Kartlägger höstens ejder
Ända sedan vårjakten på Åland förbjöds 2005 har olika möjligheter att återinföra en begränsad vårjakt stötts och blötts i landskapsregeringen. Det senaste försöket är att kartlägga hur jaktbar egentligen ejdern är under hösten.
Åländska jaktvårdsföreningar har inventerat beståndet och siffrorna är skickade för analys i till Sveriges lantbruksuniversitet. Den rapporten är ännu inte klar.
Frågan är sedan om Ålands landskapsregering vågar återinföra en begränsad vårjakt med risk för att drabbas av EU-böter.
I fallet med Malta utdömdes inga böter men landet fick bära sina egna rättegångskostnader vilket inte heller är småpotatis.
Små mängder räcker
EG-domstolens dom i Maltafallet är inte särskilt uppmuntrande för Åland. När det gäller möjligheten att jaga de aktuella fåglarna på hösten skriver domstolen så här efter att ha konstaterat att fångsterna på våren är tre gånger högre (15.000 vaktlar) och åtta gånger högre (32.000 turturduvor) på våren än på hösten:
"Under sådana omständigheter, även om ett obetydligt antal av de två arterna påträffas under en väldigt begränsad period om hösten, och eftersom jakt inte är omöjligt på hösten... bröt Malta mot Fågeldirektivet."
I klartext säger alltså domstolen att även extremt små mängder ejdrar kan räcka till för att viltet inte ska vara omöjligt att jaga på hösten.
Alla som rört sig i skärgården vet att det finns små mängder ejder på vattnen, långt från land.
Hur går man nu vidare?
Väntar på den färdiga analysen från Sveriges lantbruksuniversitet. Sedan är det upp till jaktministern att driva eller inte driva frågan.
Det blir en spännande höst.
Ålandstidningen