Per Lodenius är ordförande för den parlamentariska vänföreningen Sverige- Åland i riksdagen och brinner för att Sverige ska hedra det åtagande landet gjorde i och med Ålandsöverenskommelsen.
Nu har han lämnat in inte mindre än fem motioner som berör åländska ärenden till riksdagen. I dessa vill han:
• Underlätta för åländska elever att studera vid svenska universitet och högskolor genom att på nytt jämställa åländska betyg med svenska.
• Jämställa åländska elever med svenska så att de åländska studenterna får ”tillgång till den svenska myndighetssfären” när det gäller till exempel praktik.
• Att regeringen utreder hur elöverföringsavgiften mellan Åland och Sverige kan tas bort.
• Att Åland tas med i framtida upphandlingar som Sveriges television gör så att den geografiska blockeringen av public service-utbudet på internet görs tillgängligt också för Åland.
• Att det inrättas ett råd för Ålandsöverenskommelsen i riksdagen som ska se till att Ålandsöverenskommelsen efterlevs.
– Jag tycker att det här är viktiga frågor. Jag bor också i Norrtälje och har därmed närheten till Åland. Jag har vänner och bekanta som berörs av de här frågorna.
Ställde fråga
Med motionerna kring utbildning vill Per Lodenius jämställa svenska och åländska elever i det svenska utbildningssystemet.
– Det är ju det som Ålandsöverenskommelsen säger. När de gäller de här frågorna ställde jag en fråga till ministern, så jag har lyft upp den frågan redan till den svenska regeringen.
– Det egentliga syftet med motionen är att man inte glömmer bort det här i det fortsatta arbetet. Jag fick också svaret från ministern att man ger myndigheterna i uppdrag att föra dialog med Åland när man gör förändringar.
– Det handlar om att lyfta upp kunskapen och vilket unikt läge Sverige har i den här överenskommelsen. Många motioner blir ju avslagna i den politiska processen, men de startar en debatt, de ger kunskap. Men jag skulle gärna se ett råd med politisk tyngd som kan lyfta upp frågan och fylla kunskapsluckorna.
Hur stor chans tror du det är att du får gehör för dina motioner?
– Det är så svårt att förutsäga, jag vill inte ens gissa. Det handlar mer om att lyfta frågan och sedan driva den så långt som möjligt.
Har kontaktat SVT
Också frågan om möjligheten att se svensk tv på Åland har sysselsatt Per Lodenius.
– Jag har tagit kontakt med Sveriges television för att påpeka detta. Det handlar om att sätta Åland på den politiska kartan hela tiden.
I alla motionerna beskriver du Ålandsöverenskommelsen. Hur stor är kunskapen i riksdagen om Sveriges förpliktelser gentemot Åland?
– Den har blivit större genom vänföreningen, vill jag säga. Men fortfarande finns ju inte kunskapen hos alla. Men det är en överenskommelse som är viktig att värna och följa upp.
– Jag lyfte också upp det här genom att ställa en fråga till utrikesministern (Margot Wallström, reds anm.) för ett par år sedan om huruvida överenskommelsen gäller fortfarande och fick svaret att det gör den.
Gör okunskapen att Åland faller mellan stolarna i den svenska politiken, om man ser till de här frågorna?
– Det är svårt för mig att veta hur regeringen tänker men det är en tolkning som känns ganska rimlig, att man inte alltid kommer ihåg. Och det är ju för att Åland befolkningsmässigt inte är så stort. Men både politiskt och historiskt är det ju väldigt viktigt.
– Det unika med Ålandsöverenskommelsen är att om man ser ut över Europa och vad som händer där nu så kan man visa på Åland hur man fredligt kan jobba med ekonomi och utveckla ett bra samhälle.
Jonas Bladh