Bara en av tre vuxna ålänningar rör på sig tillräckligt mycket och enligt rekommendationerna, vilket är exempelvis en 25 minuter lång rask promenad eller cykeltur om dagen.
Inte heller de åländska barnen och ungdomarna rör på sig tillräckligt mycket. 42 procent av barnen i årskurs 4-5 rör på sig enligt rekommendationer, som är till exempel en promenad eller cykeltur minst en timme per dag. Motsvarande siffra för årskurserna 8-9 och yrkesgymnasiet är 18 procent.
För att råda bot på det lanserar nu landskapsregeringen en informationskampanj som vänder sig till alla ålänningar och informerar bland annat om vilka rekommendationer som gäller för olika åldrar. Kampanjen vänder sig också till kommuner, skolor, arbetsgivare, tredje sektorn och andra aktörer som kan skapa bättre förutsättningar för invånarna att vara fysiskt aktiva i vardagen, till exempel genom att göra det enkelt att välja att gå eller cykla till arbetet, skolan, affären och sociala aktiviteter.
– Det här ingår som en del i Folkhälsostrategin 2023-2030, säger landskapsläkare Knut Lönnroth i en direktsänd pressinformation som landskapsregeringen höll i fredags.
Vardagsmotion
Budskapet fås ut via olika plattformer, som sociala medier, korta informationsfilmer, affischer och via ambassadörer som sprider budskapet.
– Vi vill också ta fasta på hur förutsättningarna för vardagsmotion kan förbättras. Genom att gå, cykla eller springa till jobbet, skolan, affären eller fritidsaktiviteten kan man öka den aktiva transporten, säger Knut Lönnroth.
I dag är det bara en av fem som cyklar till jobbet eller skolan.
– Jag har nog aldrig levt i ett lika bilburet samhälle som Åland, här finns en stor förbättringspotential. Det handlar ofta om utmanande infrastruktur som gör att folk hellre väljer bilen.
Också en cykelstrategi tas fram som en del i det nya regeringsprogrammet. Det kollektiva åkandet och cyklandet uppmuntras och förutsättningarna för det ska utvecklas. Cykelvägarna ska man fortsätta bygga ut.
Landskapsregeringens rekommendationer:
• Barn 0-5 år:
– Bör röra på sig på olika sätt, till exempel leka, springa och gunga minst 3 timmar dagligen.
• Barn och unga 6-17 år:
– Bör vara fysiskt aktiva i minst 1 timme per dag i genomsnitt. Högintensiv och pulshöjande aktivitet samt muskelstärkande och skelettstärkande aktivitet ska ingå minst 3 gånger i veckan.
• Vuxna:
– Måttlig uthållighetsmotion minst 2,5 timmar per vecka eller tung uthållighetsmotion minst 1 timme och 15 min varje vecka.
– Dessutom motion som upprätthåller muskelstyrka och rörelsekontrollen bör utövas minst 2 gånger per vecka.
Andel som cyklar till jobbet/skolan:
• Cirka en av fem cyklar till jobbet eller skolan.
• Betydligt fler på sommaren än vintern.
• Fler i Mariehamns skolor än landsbygden.
• 10 procent av skolelever säger att de uppmuntras att cykla till skolan.
Källa: Ålands landskapsregering