Sjöfartsmuseet blir drygt tre gånger större när tillbyggnaden står klar 2011. Målsättningen är att visa att sjöfart är något ständigt pågående på Åland.
- Wow, äntligen! Det är fantastiskt spännande att få vara med om detta, säger museichefen Hanna Hagmark-Cooper om utbyggnaden.
Dagens sjöfartsmuseum är 700 kvadratmeter stort. De föremål som inte ryms i museet finns i ett 600 kvadrat stort lager som är fullt.
Trångboddheten syns också i det faktum att de fyra fast anställda delar på ett enda kontor på 30 kvadrat. Rummet tjänar dessutom som bibliotek och forskningsrum.
Men nu stundar andra tider. Den 29 oktober öppnas anbuden för tillbyggnaden som visserligen bantats rejält men som ändå gör att museet växer till 2.300 kvadratmeter.
- Vi har bantat projektet för att göra det realiserbart, säger Hanna Hagmark-Cooper.
Under jord
500 kvadrat av tillbyggnaden blir utställningsyta. Utställningsdelen byggs under jord, under den nuvarande terassen mot Västerhamn. Spektakulära blir de tre cirka fem meter höga glaskuber som sticker upp ur marken och möjliggör insyn.
Norr om statyn Mannen med ratten blir det nya biblioteket och norr om nuvarande hus, mot Engelska parken, placeras den byggnad som bland annat ska rymma kontor och ett auditorium för hundra personer.
- Det blir en sofistikerad utbyggnad, en utbyggnad med finess, tycker Hagmark-Cooper.
Ständigt pågående
Målsättningen i det utbyggda museet blir att förmedla att sjöfart är något ständigt pågående på Åland.
- Sjöfarten är Ålands svar på industrialiseringen. Vi ska lyfta fram yrkeskårerna, till exempel maskinisterna och färjpersonalen, alla de som haft lite sämre status och inte synts hittills.
Annat som ska lyftas fram är rederiverksamheten på Åland fram till och med i dag, sjömanshemmet och hur hemlivet påverkades av att mannen var borta. En hel del föremål får också komma fram i ljuset, bland annat en trippelexpansionsångmaskin, moderna skeppsbyggnadsföremål, stolar från ss Viking och grejer från Algots varv.
- Det ska också bli mycket prova på, till exempel att sy segel.
Redarkontor
Segelsjöfarten blir kvar i det gamla huset. Motortrafiken, lots- och fyrväsendet, som i dag trängs på hundra kvadrat i västra galleriet, flyttar till den nya delen och växer till 500 kvadrat.
In i västra galleriet flyttar i stället Gustaf Eriksons redarkontor. Där ska också Mariehamn som hamnstad gestaltas.
10,5 miljoner euro
Lagtinget har anslagit 10,4 miljoner euro för sjöfartsmuseet. Pengarna ska räcka till utbyggnaden, till att renovera det nuvarande museet och till landskapets andel av utställningen.
Räcker pengarna till allt detta?
- När anbuden öppnas vet vid vad byggarbetena kostar. Det absolut viktigaste är att få funktionsdugliga utrymmen. När det gäller utställningen får vi anpassa munnen efter matsäcken, börja smått och utveckla den så småningom. I värsta fall spikar vi själva, säger Hagmark-Cooper.
Pengar från näringslivet
Enligt henne kostar det någonstans mellan 500.000 och 2 miljoner euro att bygga upp alla utställningar från början i både det gamla och det tillbyggda museet. Hon hoppas att rederierna och övrigt näringsliv kan delta med sponsorpengar.
- Det var med privata medel från redare och sjökaptener som museet byggdes upp. Det vore fantastiskt om samma andra fanns också nu, att dagens redare vill vara med och bidra.
Sjöfartsmuseets drift kostar landskapet 250.000 euro detta år och enligt kulturchefen Jan-Ole Lönnblad får den inte öka.
- Åtminstone inte med nyanställningar. Lite mer för städning och el får vi räkna med eftersom ytorna blir större.
Program hela dagen
Enligt Lönnblad sätts spaden i marken strax före jul, i bästa fall. Sjöfartsmuseet i nuvarande tappning håller öppet sista dagen den 1 november med program hela dagen. Rolling Home underhåller, det blir loppis och segelsömnad och Petronella Wester tar i Pippis skepnad barnen med på skattjakt.
Den sista december ska museet ha flyttat ut.
- Allt löst ska ut, till och med galjonsfigurerna. Kvar blir bara juvelen i kronan, kaptenssalongen från Herzogin Cecilie, berättar museichefen.
Trots allt jobb och en "hemlös" tillvaro under ett och ett halvt år är hon jublande glad.
- Tänk, nu ska det äntligen hända på riktigt! En sådan chans och möjlighet vi får!
Ålandstidningen