Skolnämnden i Mariehamn ska lämna en förklaring enligt jämställdhetslagen till varför man valde Peter Holm som rektor för Övernäs skolor när det fanns kvinnliga sökanden.
MARIEHAMN När skolnämnden i Mariehamn den 21 april utsåg Peter Holm till rektor för sammanslagna Övernäs skolor, innebar beslutet att samtliga skoldistrikt i Mariehamn får manliga rektorer från och med i höst.
Tjänsten i fråga söktes av sex personer av vilka en återtog sin ansökan. Något rättelseyrkande över anställningsbeslutet har inte gjorts. Men en av de sökande har valt en annan väg för att få veta varför Peter Holm fick tjänsten bland flera kvinnliga sökande.
Enligt lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män ska en arbetsgivare utan dröjsmål lämna en skriftlig utredning till den som anser sig ha blivit diskriminerad vid en anställning.
Utredningen ska visa vilka grunder arbetsgivaren följt vid uttagningen och vilka omständigheter som påverkat valet.
Enligt jämställdhetslagen är det en förbjuden diskriminering om en arbetsgivare förbigår en person som är mer meriterad än den utsedda av motsatt kön. Undantag till förbudet är om det finns godtagbara omständigheter som inte har med könet att göra eller om det finns godtagbara skäl som beror på arbetets art.
Tas upp på onsdag
Enligt skoldirektör Mari-Ann Kullman är det inte ännu bestämt på vilket sätt brevet ska besvaras. Det finns inte med på ärendelistan till skolnämndens möte på onsdag, men kommer att diskuteras av nämnden.
-Det här är inget regelrätt rättelseyrkande och tiden för det har gått ut. Den här personen accepterar beslutet, men vill ha en förklaring av skolnämnden.
Har du förståelse för att det väcker frågor om jämställdhet när stadens alla tre rektorer är män?
-Jag förstår att man kan tänka så. Men Peter Holm fick inte jobbet på grund av att han är man, utan trots att han är man. Jag tyckte själv att det var förargligt att det blev en man till, säger Mari-Ann Kullman.
Villkorad behörighet
I brevet till Mariehamns stad står att Peter Holm inte var behörig för jobbet vid den tidpunkt som anställningsbeslutet fattades, och att det fanns en kvinnlig sökande med mer och längre arbetserfarenhet.
Enligt Mari-Ann Kullman hade både Peter Holm och den kvinna som brevet syftar på villkorade behörigheter när tjänsten tillsattes. Bland behörighetsvillkoren finns krav på en examen i undervisningsförvaltning. Men det räcker med att man påbörjat en sådan kurs för att man ska kunna väljas till en rektorstjänst. Studierna ska dock slutföras inom ett år för att anställningen ska kunna fastställas.
-Peter Holm borde bli klar i maj, säger Mari-Ann Kullman.
Vill inte kommentera
Behörighetsvillkoren för rektorstjänsterna är överlag förlegade, anser Mari-Ann Kullman.
-Jag skulle vilja att man ändrade dem. Framför allt behöver en rektor ha goda ledaregenskaper.
Dessutom diskrimineras de som studerat i Sverige genom kravet på en högre högskoleexamen, påpekar hon.
Framöver ser Mari-Ann Kullman ljusare tider för möjligheten att rekrytera kvinnliga rektorer.
-Många kvinnor går kursen i undervisningsförvaltning nu. Det är bra och jag hoppas att kvinnor vågar hoppa på ledaruppdrag i mycket högre grad i framtiden än vad de gör i dag, säger hon.
Skolnämndens ordförande Christian Nordas (lib), som även ledde rekryteringskommittén vid tillsättandet av rektorstjänsten, vill inte svara på några frågor om ärendet innan nämndens möte på onsdag kväll.
Anna Jakobsson