Namnlistan lämnades över till utbildningsminister Annika Hambrudd (C) på tisdagen.
I och med att grundskolorna ligger på kommunernas ansvar skiljer sig kompetensen och bemötandet mycket mellan olika skolor, säger Henrik Lagerberg.
– Vi har inte hur stora resurser som helst, men vi borde samla dem på ett ställe. Det har visat sig väldigt svårt för kommunerna att samarbeta kring det här, säger han.
Han understryker att han inte tror att förslaget vore någon universallösning för alla barn som har problem i grundskolan, men att chansen är stor att man skulle nå många fler som lever i utanförskap än i dag.
– Varje person vi får in i samhället drar ner samhällskostnaderna, instämmer Annika Hambrudd.
Hon säger att hon är ”imponerad” över engagemanget.
– 674 namn visar att det är en väldigt angelägen fråga. Det finns behov att lyfta den, säger hon.
Nu när du fått namninsamlingen, vad är nästa steg?
– Det har redan gjorts en hel del olika utredningar och undersökningar. Nu är det dags att vi sätter oss ner och börjar diskutera kring hur vi kan förbättra elevernas och föräldrarnas situation. Det finns mycket kunskap på Åland, men det fungerar väldigt olika i olika skolor. Jag tycker att man bör inleda och diskutera rätt så brett med olika kunskapsnivåer.
Åsubutredning
En sak som är i startgroparna nu är att samordna Ålands skolpsykologer.
– Det är starten, att vi får kommunerna att säga ja till det, och sedan är frågan vad vi kan bygga på, säger Annika Hambrudd.
Från föräldrarnas sida har man tidigare sökt pengar för en statistikutredning av hur många skolbarn på Åland som har en neuropsykiatrisk diagnos, men fått avslag.
– Det är väldigt viktigt att ha statistik att gå på, säger Henrik Lagerberg.
Annika Hambrudd håller med om att ”den hårda faktan” behövs och säger att det är på gång.
– Jag har lämnat över till utbildningsbyrån att ta kontakt med Åsub för att diskutera omfattning och hur de ser på att kunna göra den här utredningen. Sedan vågar jag inte lova att det finns medel i årets budget.
Hon betonar att både hon och social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) tycker att utredningen är viktig att genomföra.
Fredrika Fellman