Michael Donalds driver arkitektbyrån Donalds arkitekter och har haft verksamhet i Finland, Sverige, Norge och på Åland. Sedan några år tillbaka har han bara uppdrag på ett flertal orter i Sverige.
– Jag har genom åren varit verksam i ett flertal projekt på Åland. Det är alltid samma gäng som kommer till projektgrupperna och så kommer man fram till att man gör som man har gjort förut. Det finns ingen som utmanar eller sporrar en att tänka en gång till. Till ett uppdrag i Sverige eller Finland kommer folk som ständigt är uppdaterade på något område och man tvingas att hålla sig ajour.
Han säger att när man ingår ramavtal i Sverige ingår det att en rad kompetenskrav ska uppfyllas.
– Det är aldrig ens något snack om att någon utan utbildning ska kunna ingå.
Michael Donalds tror att det beror på att mycket av det gamla fiskar- och bondesamhället finns kvar på Åland.
– Alla kan lite om allt, och så här brukar vi alltid göra.
I en artikel i Ålandstidningen den 28 januari föreslogs att man skulle ta efter Sverige och införa en kontrollansvarig på byggen. Det är ändå Michael Donalds tveksam till.
– Det kom en statlig utredning för några år sedan som handlade om en modernisering av byggreglerna och där föreslogs att den kontrollansvariga skulle tas bort med anledning av att man ansåg att hen blir i beroendeställning till byggherren. Om samma infördes på Åland skulle den problematiken bli ännu tydligare här då man ofta får sina uppdrag via kontakter. Det skulle leda till att vissa företag fick alla jobb så länge de håller sig på god fot med beställaren.
Ny förordning krävs
Michael Donalds tror inte att det är själva plan- och bygglagen som är problemet. Man måste enligt honom i stället fokusera på kvalitet och kompetens i hela byggkedjan.
– Vi har redan en plan- och bygglag. Till den borde nu skapas en förordning där det stipuleras vilka krav som ska gälla för att vara arbetsledare, projektör och arkitekt. Varför inte exempelvis specifikt skriva in att byggplatsen ska besökas ett visst antal gånger. I nuvarande lagen förutsätts att de specifika kraven för behörighet för olika uppgifter ska fastställas genom landskapsförordning. Problemet är att detta har man hittills inte gjort, och det känns inte rationellt att börja ta upp en diskussion om en helt ny lag innan man ens prövat de möjligheter som ges i den lag som nu gäller.
Han tror med andra ord inte att det är en bra idé att riva upp nuvarande lag. Han tror inte heller det är bra att gå tillbaka till den finska bygglagen.
– Det finns helt enkelt inte tillräckligt med svenskspråkigt material. I Sverige har Boverket utmärkta onlinekurser som är gratis där man kan registrera sig och på det sättet få vidareutbildning. Det vore ett bra sätt att få en kompetenshöjning.