Lite drygt en månad har passerat sedan Roger Nordlund klev in som styrelseordförande i Åland Post under turbulenta förhållanden. Bolaget befann sig då i en situation utan vd, med en nästan helt ny styrelse och i kölvattnet av en rättsprocess som fått oerhört tragiska följder när en av de dömda mellancheferna avled i suicid kort efter domen.
– De första dagarna efter att jag tillträdde var väldigt känslomässiga eftersom det tragiska som hade hänt påverkade alla. Det var viktigt att ge utrymme för alla de känslor som fanns, både hos anhöriga och inom posten, och från företagets sida vara tydlig med att det fanns ett stort medlidande.
Roger Nordlund berättar att han varit i kontakt med berörda och anhöriga till berörda från rättsprocessen. Flera möten har också hållits med personalen.
– Vi hade ett personalmöte redan samma dag som jag tillträdde och det tror jag var viktigt. Vi har också haft två minnesstunder och förutom möten med personalen i Sviby har styrelsen besökt verksamheten och personalen i Vanda. I onsdags var jag själv till postkontoret i Mariehamn.
Verksamheten rullar vidare
Roger Nordlund säger också att man från postens sida anlitat bästa juridiska expertis för att säkerställa det som både landskapsregeringen och den tidigare styrelsen redan aviserat.
– Att alla kostnader ska ersättas för dem som drabbades i rättsprocessen. De ska gå helt skadefria ekonomiskt ur det här.
Samtidigt behöver verksamheten i ett så stort bolag som posten rulla på och Roger Nordlund säger att han samma dag som han tillträdde också höll ett möte med tf vd Johan Sundblom.
– Han informerade mig om verksamheten och en orsak till att saker och ting kunnat rulla på så bra som de gjort är att Johan klev fram och tog över rodret. Det var ingen lätt situation att komma vidare från men jag är stolt över det arbete som gjorts och tycker att alla gjort sitt yttersta, från styrelse och ledning till hela personalen.
Han beskriver den första månaden som intensiv. Styrelsen har hållit fyra möten och han själv har rent fysiskt befunnit sig i verksamheten ganska många dagar.
– Vi har försökt vara så nära varandra som möjligt i verksamheten för att ge det stöd alla behöver. Sedan har det förstås tagit ännu mer tid rent tankemässigt, dels på grund av de känslomässiga orsakerna, dels på grund av postens flera intressanta verksamhetsområden.
Vd-rekryteringen
Ett av den nya styrelsens första beslut var att utse Johan Sundblom till tillförordnad vd men när gäller en permanent lösning säger Roger Nordlund att det lär ta tid.
– Tillförordnad vd har skött sina uppgifter på ett mycket ansvarsfullt och bra sätt och just nu gör vi ingenting i vd-frågan, utan vi har fullt fokus på verksamheten i Vanda. Men vi tar säkert upp hur vi ska hantera saken på längre sikt på något av våra kommande styrelsemöten.
Axla är postens e-handelsverksamhet som flyttade till Vanda i samband med att de skattemässiga fördelarna med att ha verksamheten på Åland försvann. Det i sin tur var en följd av EU:s beslut att slopa lågvärdesgränsen för importmoms.
– Där har det skett en del förändringar i ledningen och vi håller på att rekrytera en ny affärsområdeschef. Det är en krävande uppgift och inom Axla har det funnits en del åsikter inom personalen. Johan har under den senaste tiden varit där två dagar i veckan och hållit personalmöten just i syfte att återskapa en stabilitet i verksamheten och en trygg arbetsmiljö.
En utveckling
Roger Nordlund säger att posten sedan lågvärdesgränsen avskaffades behövt komma in i en annan fas där man nu jobbar på helt normala marknadsmässiga villkor.
– E-handeln växer och blir större och verksamheten i Vanda är stabil med bra kunder. Det som händer framåt är också att vi ska flytta till nya lokaler där nya automatiska system installeras. Det kommer att göra Axla till ett av Finlands modernaste företag i den branschen.
Att genomgå den förändringen och samtidigt hålla kvar befintliga kunder och skaffa sig nya beskriver Roger Nordlund som en utmaning.
– Axla är redan i dag en god affär men sköts det rätt tror jag att det på sikt kan bli en riktigt god affär.
Samtidigt som e-handeln bara blivit större och större har de traditionella postförsändelserna över tid börjat utgöra en allt mindre del av postflödet. Vid årsskiftet trädde till exempel en ny postlag i kraft som innebär att även Åland, i likhet med många andra länder, övergår till varannandagsutdelning. I Danmark har man gått ännu längre och där avvecklas utdelningsplikten helt och hållet från och med årsskiftet.
– Vi står på flera affärsben men det som rör ålänningarna mest är kanske de vanliga posttjänsterna. Det sker en utveckling på det området och det är en utmaning, men jag tycker att det finns en bra strategi framåt, säger Roger Nordlund.
Ger trygghet
Förutom posttjänster och e-handeln sysslar posten även med logistik.
Behöver posten, med tanke på utvecklingen, i framtiden vara ett landskapsägt bolag?
– Jag tror nog för kärnverksamhetens skull att det är viktigt. Jag tycker att det är en av de fina sakerna med Åland Post, att man skaffat sig fler ben att stå på vilket i sin tur ger en trygghet för postverksamheten. Jag tror det är viktigt för att det åländska samhället ska fungera så smidigt som möjligt.
När det gäller postens logistikverksamhet har det genom åren höjts röster kring huruvida ett landskapsägt bolag ska vara med och konkurrera med privata aktörer på marknaden.
Hur ser du som styrelseordförande på det i dag?
– Rent generellt tror jag att det är bra med konkurrens så att priserna hålls på en marknadsmässig nivå. Posten är en liten del av marknaden och är inte heller främmande för samarbeten. Det finns ett gemensamt intresse för alla aktörer att utnyttja kapacitet och få till så effektiva flöden som möjligt. Jag vet att man försöker med olika saker men vad som är möjligt får framtiden utvisa.