Villkoren i turismsektorn har ändrats avsevärt de senaste tio åren och fortsätter kontinuerligt att förändras. Svag lönsamhet påverkar investeringsmöjligheterna och marknadsföringssatsningar.
I spåren av coronakrisen har förutsättningarna dessutom förändrats i grunden. Aktörerna tvingas ställa om för att möta det nya resandet och ett ändrat kundbeteende. Nu har den höga inflationen, stigande räntor och effekterna av energikrisen gett problematiken en ny dimension.
– Vi har därför anpassat innehållet med verktyg som ger verksamheterna möjlighet att hantera och anpassa sig till den kris som råder just nu. Kursen är också flexibel, man kan delta på plats eller på distans, säger Elina Lindroos från Högskolan på Åland.
Flexibel struktur
Utbildningen består av tre moduler, ekonomi och affärsmannaskap, digital marknadsföring och försäljning, samt hållbarhet.
– Man kan delta i alla tre eller bara någon av modulerna och deltagarna kan vara företagare, anställda eller familjemedlemmar, beroende på hur verksamheten ser ut, förklarar Dan Andersson från Ålands näringsliv.
Han är föreläsare på kursen tillsammans Johan Sjölund från Högskolan och konsulten Carina Söderlund från Vibb.
Fokus ligger på mindre företag, men även föreningar och privatpersoner är välkomna.
– Samma person behöver inte gå alla moduler, utan man kan växla inom företaget eller gå flera på någon del för att stärka kompetensen, säger Camilla Sommarström från Visit Åland.
Noggrann genomgång
Carina Söderlund framhåller att samtliga deltagare får personlig handledning i varje modul.
– Det ger tid för fördjupning.
Med handledaren kan de diskutera sin egen verksamhet och exempelvis analysera bokslut och prissättning eller få stöd för strategiska beslut.
– Kostnadskrisen drabbar alla, men det kan även handla om generationsväxling eller att hitta nya samarbetspartners, säger Dan Andersson.
I modulen hållbar utveckling går man igenom hur det kan se ut inom turism, utifrån ekonomiska, sociala, kulturella och miljömässiga aspekter. Det är en komplex process och deltagarna utformar under kursen en egen hållbarhetsstrategi.
Nyttiga lärdomar
En viktig del av kursen är också att deltagarna träffar andra i branschen och kan dela erfarenheter.
Anna Alm från Öfvergårds i Tjudö gick utbildningen under vårsäsongen och tycker att den varit mycket nyttig. Hon anser att det lönar sig att delta i alla moduler.
– Vi deltar i väldigt mycket, men man blir aldrig fullärd. Jag tyckte att vi hade bra koll på sociala medier, men det blev många aha-upplevelser och vi har lärt oss jättemycket ändå.
Hon säger att de fått mycket hjälp av handledningen.
– Men tyvärr tar tiden slut när man börjar komma i gång. Därför borde man ställa frågorna på förhand, för att kunna prioritera bättre.
Själv inte alltid bäst
Ett drag hos många åländska företag är att man inte gärna samarbetar eller avslöjar sina problem.
– Här borde man tänka om, det finns mycket att vinna på samarbete eller att fokusera. Som företagare vill man ofta göra allt själv, men det gäller att förstå vad man är bäst på. Gillar man inte administration så vinner man på att lägga ut bokföring eller fakturering på någon annan, understryker Jan-Erik Rask, vd på Ålands näringsliv.
Han fungerar också som föreläsare och handledare i projektet.
– Det är samma sak med marknadsföringen. Det är lätt att dra ned på den i dåliga tider, men man kan inte bromsa i en uppförsbacke. Ingen har råd att inte synas och det finns hjälp att få, inflikar Carina Söderlund.
En månad kvar
Kursen inleds den 13 oktober med marknadsföringsmodulen. I januari blir det ekonomi och hållbarhetsdelen är planerad till februari. Resten av våren ägnas åt personlig handledning på plats i företagen.
Anmälningarna till utbildningen ska vara inne senast den 18 september.
– Är man osäker på om utbildningen passar eller har frågor om innehållet så är det bara att kontakta mig, säger Elina Lindroos.
Information om Gear Up-projektet finns också på högskolans hemsida under rubriken forskning och samverkan.