Fifax omsättning ökade under årets första sex månader med en kvarts miljon till 0,9 miljoner och nettoresultatet förbättrades med 1,5 miljoner till minus 5,5 miljoner tack vare lägre räntekostnader.
– Vi närmade oss full kapacitet och allt såg bra ut ända till mitten av juni då smittan ställde allt på ända, säger vd Samppa Ruohtula.
Till följd av utbrottet av IHN-viruset har anläggningen i Eckerö tömts på fisk. Efter sanering ska verksamheten byggas upp på nytt. Det är en lång process med desinfektion, sköljning, vattenfyllning samt tömning på nytt. Därefter ska anläggningen stå tom i minst sex veckor före återfyllning och sluttester.
– Det är fortfarande inte klarlagt vad som orsakade smittan, men för att minska riskerna i framtiden ska biosäkerheten förstärkas. Odlingen ska delas upp i flera hygienzoner med separata vattenflöden. Vi förbättrar också vattenreningen både på intag och avlopp för att minimera smittorisken. Det är totalt sett relativt små investeringar. Vi kommer också att se över våra arbetsmetoder, förklarar Samppa Ruohtula.
Positiv kurva bruten
Han framhåller att det ofrivilliga stoppet kom precis när man närmade sig full kapacitet och hade uppnått en stabil produktion. Enligt planen skulle bolaget ha nått full kapacitet i september i år och i december skulle en tredjedel av beståndet ha varit slaktmoget.
– Sedan september har vi slaktat i jämn takt tio ton per vecka. Nu är det mycket osäkert när vi kan starta på nytt. Först måste vi få en detaljerad plan för saneringen. Klart är att det handlar om många veckor. Bara att fylla bassängerna med 24.000 kubikmeter tar minst en vecka per gång.
Samppa Ruohtula uppger att man även haft en bra utveckling på marknadssidan.
– Vi har jobbat hårt med det och fått nya kunder. Samtidigt har efterfrågan på fisk ökat globalt, vilket gjort att prisnivån stigit.
Hur länge tar det innan ni kan börja sälja fisk igen?
– Det är omöjligt att svara på i dagsläget. Dels beror det på hur lång tid saneringsprocessen tar och där väntar vi fortfarande på detaljprogrammet. Dels är den framtida produktionen beroende av vilken väg vi väljer att gå för att bygga upp fiskbeståndet igen. Vi håller på med den planeringen nu parallellt med saneringen och anser att förutsättningarna för en omstart är goda.
Många frågor öppna
Bolaget skriver i delårsrapporten att de likvida medlen inte inte kommer att räcka till för att betala skulderna och kostnaderna för återstarten samt de nya investeringarna. Eftersom man ännu inte har löst finansieringsfrågan innebär det en osäkerhet som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten.
Enligt Samppa Ruohtula är problemet dock inte akut och han hänvisar till att man fortfarande har en stark balansräkning.
– Lånen förfaller i april nästa år och vi håller nu på och utreder olika alternativ. Finansieringsbehovet hänger också ihop med tidsplanen för när vi kan börja fylla bassängerna med yngel eller fisk. Kostnaderna för saneringen och den fisk som gått förlorad ska också kompenseras till marknadspris, inte enligt lagervärdet, påpekar han.
Det snabbt stigande elpriset är en osäkerhetsfaktor eftersom el är en av företagets största utgiftsposter.
– Vi förbrukar i snitt 700.000 kilowattimmar per månad. Den rörliga delen utgörs av kylning av inkommande vatten. Där har vi förbättrat effektiviteten, trots den varma sommaren. Som alla andra måste vi nu fundera på att spara el och övergå till andra energikällor.
Proteinet omfördelas
På lång sikt är målet fortfarande att 2026 ha en full produktion och omsättning på 50 miljoner euro med en bruttomarginal på 25 procent. Då vill Fifax även börja sälja sitt kunnande inom landbaserad fiskodling till andra. Till år 2030 planeras tillväxt genom nya anläggningar och en fördubblad omsättning, samtidigt som intäkterna från knowhow-bolaget väntas vara betydande.
– Den globala produktionen av rött kött är fortfarande hundra gånger större än fiskodlingen, men i takt med att folks vanor förändras sker det en omfördelning. Vi gynnas av ökande efterfrågan och stigande prisnivå, samtidigt som vi får fler kunder och nya marknadserfarenheter, säger Samppa Ruohtula.
På börsen förorsakade rapporten ingen större aktivitet. I den inledande handeln noterades endast marginella avvikelser från onsdagens slutkurs på 74 cent per aktie. Senare under dagen backade Fifax-aktien med omkring fyra procent innan den åter vände upp. Sedan börsintroduktionen i oktober i fjol har kursen sjunkit med över en euro och jämfört med emissionspriset är nedgången omkring 1,80.