Det är tio år sedan Finnlines för första gången valde att gå in via Åland på sin rutt mellan Finland och Sverige. Men det är först under det senaste året som trafiken börjat märkas av bland passagerarna, konstaterar rederiets ledning när de på tisdagen besöker Åland.
Att det blivit en ändring på saken har framför allt att göra med Finnlines två nya ropax-fartyg Finnsirius och Finncanopus på rutten, som är en storsatsning på just passagerartrafiken, och tillhörande marknadsföring. Finnsirius inledde sin trafik i september och Finncanopus gör det efter årsskiftet.
Redan i somras, alltså innan något av fartygen inlett trafik, ökade Finnlines passagerarsiffror på rutten med 50 procent och med ökad kapacitet är förväntningarna framåt att trafiken ska fortsätta växa. Exakt hur många fler passagerare som kan komma att resa via Åland är man dock försiktiga med att spekulera kring. Någonstans kring tio procent inklusive både frakt och passagerare är en siffra som nämns.
– Men vi ser förstås stora möjligheter på passagerarsidan, säger Marco Palmu som är ansvarig för rederiets passagerarverksamhet.
Diskussioner på Åland
Finnlines har sedan tidigare inlett samarbete med Visit Åland och från och med i måndags är man också medlemmar i Ålands näringsliv, med vilka man under tisdagen höll ett möte.
– Vi ser en enorm potential att göra saker tillsammans med åländska företag och att Ålands näringsliv kan fungera som en plattform för att diskutera olika möjligheter, säger Thomas Doepel.
En fråga som bland annat börjat diskuteras på Åland, men även i Sverige, är anslutningsbussar.
– Vi har haft diskussioner med lokaltrafiken på Åland eftersom vi tycker att väntetiden med dagens tidtabeller är lite för lång. Vi hoppas att det ska gå att skruva på denm säger Marco Palmu.
Kan angöra Mariehamn
Även fast Finnlines tidigare gjort provanlöp i Mariehamn har rederiet hela tiden framhållit att Långnäs är rederiets förstahamn på Åland. Det gör man fortsättningsvis och hoppas på att kunna komma vidare med den planerade utbyggnaden av terminalen i Långnäs, men man utesluter inte heller besök i Mariehamn.
– Vår tyngdpunkt ligger fortfarande på frakten och där är Långnäs hamn en optimal hamn för oss. Men vi har fört diskussioner med Dennis Jansson om att angöra Mariehamn i samband med till exempel Rockoff. Inget är uteslutet och vi är öppna för förslag, säger Thomas Doepel.
Rockoffarrangören Dennis Jansson, som av en slump befinner sig på Ålands näringslivs kontor i samband med pressträffen, konstaterar att ett sådant upplägg hade varit positivt för festivalen eftersom det blivit mer omständligt att ta sig till Åland från Sverige sedan Rosella försvann.
– Men inget är bestämt.
En miljon ton
Precis som för resten av sjöfartsbranschen påverkas Finnlines från och med nästa år av att sjöfarten blir en del av EU:s utsläppshandelssystem. I dag släpper rederiet ut ungefär en miljon ton koldioxid per år vilket med dagens pris för en koldioxidekvivalent skulle innebär kostnader på ungefär 90 miljoner euro när systemet är fullt inkört 2026. Trafiken mellan Finland och Sverige står för ungefär tio procent av rederiets totala utsläpp, och bara delar av den trafiken omfattas dessutom av det tidsbestämda ö-undantaget.
– Så ö-undantaget får inte någon större betydelse för oss och på det stora hela skulle jag också säga att vi påverkas mindre än många andra. Men det är klart att kostnaden antingen måste absorberas eller överföras på något sätt, säger Thomas Doepel.
Arbetet med att hitta framtidens gröna bränsle är en annan fråga och Thomas Doepel konstaterar att alternativen redan i dag finns på marknaden, men att tillgången, och därmed priset, ännu inte är på fungerade nivåer.
– Etanol och metanol och sedan tänker jag mycket hybrid. Jag tror att det är framtiden.
Finnlines är ett av få rederier i Östersjön som valt att fortsätta använda tjockolja och tvätta sina avgaser med skrubbers, något som bland annat landskapsregeringen vill förbjuda. Thomas Doepel, som tycker att diskussionen ofta hamnar fel, intervjuades i september om saken i Ålandstidningen och ifrågasatte då om det verkligen är bättre att köra på till exempel diesel utan skrubber, och konstaterade att den oförutsägbara utvecklingen gällande miljölagar är oroande för alla aktörer inom sjöfarten.