Det är femte gången på sex år som Ålandsbanken rapporterar ett vinstlyft och fjolårets rörelseresultat på 65 miljoner euro är bankens högsta någonsin.
– Vi har levererat rekordresultat i negativt ränteläge och under de två senaste åren har vi gynnats av stigande räntor, säger Peter Wiklöf.
Räntenettot minskade under det fjärde kvartalet, men på årsbasis bidrog de högre marknadsräntorna ändå till en femprocentig ökning. Samtidigt ökade it-intäkterna från Crosskey med 22 procent, drivet av två större projekt. Provisionsnettot, det tredje benet av bankens kärnintäkter, sjönk däremot något.
– Men underliggande skulle jag säga att det är vårt bästa provisionsnetto någonsin, eftersom vi i fjol inte hade några prestationsbaserade intäkter.
Helt enligt plan
Det är inte särskilt många år sedan Ålandsbanken jobbade utgående från ett kostnadstak på 100 miljoner euro. 2024 landade kostnaderna på 147,3 miljoner euro.
– Men det är klockrent enligt vår plan. Vi växer och har blivit fler.
Avkastningen på det egna kapitalet blev 17,9 procent. Där är man bäst i klassen i en jämförelse med storbankerna i Norden.
– Jag tycker det är imponerande att vi, som liten bank utan stordriftsfördelar och som sköter allt själva, kan leverera sådan avkastning till aktieägarna. Det är jag stolt över.
Fakta
Ålandsbanken, bokslut 2024 (2023), miljoner euro.
• Räntenetto 104,1 (99,7)
• Provisionsnetto 76,4 (77,0)
• It-intäkter 35,1 (28,6)
• Övriga intäkter 0,7 (-3,0)
• Kostnader -147,3 (-138,4)
• Rörelseresultat 65,0 (61,7)
• Vinst efter skatt 52,3 (48,7)
• Avkastning på eget kapital, procent, 17,9 (17,2)
• Resultat per aktie, euro, 3,41 (3,18)
Peter Wiklöf har egentligen bara två dåliga saker att rapportera, som han uttrycker det själv.
– Det är samma saker som konsekvent gjort mig besviken de senaste åren: Helsingforsbörsen och den svenska kronan.
Söker lösningar
Under onsdagens presentation av årsrapporten pratar Peter Wiklöf också en del om den tveksamhet som just nu råder på framför allt den finländska marknaden. Det har bland annat blivit tydligt genom att flera bostadsfonder har stoppat eller begränsat utbetalningen av pengar, däribland Ålandsbankens.
– Många tvekar kring att ta större beslut även fast räntorna nu är nere på rimliga nivåer.
Han konstaterar att situationen är beklaglig för Ålandsbankens del.
– Vi vill förstås inte ha en situation där kunderna sitter fast med sina pengar. Vi hade kunnat avyttra till vilket pris som helst i syfte att kunna göra fler utbetalningar, men det är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera pengar. Vi försöker hitta lösningar som inte förstör kundernas pengar.
Skulle du säga att fonden värderas upp i syfte att skydda kundernas pengar?
– Nej. Fonderna värderas som de ska med hjälp av externa värderare. Vi trycker inte värderingen åt något håll beroende på marknadsläge.
Rätt affärer
Med lägre marknadsräntor räknar dock Peter Wiklöf med att även den finländska ekonomin så småningom tar fart. Lägre marknadsräntor pressar samtidigt räntenettot.
– Men vi hoppas kunna kompensera för det genom mer aktivitet på placeringssidan och genom att göra fler affärer. Samtidigt är vi inte en bank som rusar iväg och lånar ut pengar snabbt för att kompensera med volym, även fast vi skulle kunna. Vår balansräkning tål mer utlåning, men det gäller att hitta rätt utlåning.
Prognosen för 2025 är att Ålandsbanken fortsätter överträffa det långsiktiga målet om en avkastning på eget kapital på 15 procent.
Inför bolagsstämman den 25 mars föreslår styrelsen en utdelning om 2,75 euro per aktie, bestående av en ordinarie dividend om 2,40 euro per aktie samt en tilläggsdividend om 0,35 euro per aktie. Det är tio cent högre än fjolårets rekorddividend på 2,65 euro per aktie.