Ljudet av rinnande vatten på Ålands Fiskevårdscentrum i Guttorp är ständigt närvarande. I bassängerna sitter några av de nykläckta gäddynglen fast vid rören, medan andra har börjat simma och leds till en balja. Fiskmästare Anna-Maria Tamminen doppar en håv i baljan och fångar upp 170 gram sprattlande yngel, vilket motsvarar 10.000 stycken. Hon häller ner de små simmarna i en plastpåse fylld med en tredjedel vatten, sprutar in rent syre och försluter påsen.
– Jag har hållit på med det här i 30 år. Det är en hektisk period med utmanande logistik, säger hon.
Sedan 1994 har Guttorp planterat ut totalt 30 miljoner gäddyngel. Första steget är att vuxna gäddor, fångade av lokala fiskare, kramas på rom och mjölke. Rommen samlas upp, befruktas och sätts på kläckning.
– I år har vi 1,7 miljoner gäddyngel beställda. Efterfrågan är stor, säger fiskevårdsinspektör Kaj Ådjers vid Ålands fiskevårdscentrum.
Beställarna är fiskelag, samfälligheter och privatpersoner.
Från rom till rovfisk
Anna-Maria Tamminen förbereder 160 påsar med yngel för avhämtning. De klarar sig upp till ett dygn i plastpåsen.
– Påsarna ska förvaras svalt och inte utsättas för solljus. Om temperaturen i påsen ökar blir det snabbt förödande för små gäddyngel, säger hon.
Ynglen planteras ut i vatten runt om på Åland. Påsarna ska först ligga en halvtimme i vattnet innan utplanteringen börjar, så att temperaturen långsamt blir densamma i påsen som i vattnet.
– Påsen töms ut i en stor hink och sedan portioneras ynglen ut med en skopa. Gäddor är kannibaler, så man måste sprida ut dem så mycket som möjligt för att de inte ska äta upp varandra, förklarar Kaj Ådjers.
Gäddynglen sätts ut på ”stöveldjupt” vatten, helst vid en långgrund, vindstilla strand med mycket växtlighet. Det är svårt att säga hur många som klarar sig.
– Man brukar räkna med att någon procent, en eller två, når vuxen ålder, säger Kaj Ådjers.
Det betyder alltså att utplanteringen sedan 1994 har resulterat i upp till en miljon gäddor, om man också räknar in de privata kläckarna.
Gäddgaranti
Gäddor är allmänt förekommande på Åland och har historiskt sett haft stor betydelse för yrkesfisket. Numera är fisken framför allt viktig för sport- och fritidsfisket.
– Vi har ett bra gäddbestånd på Åland. Det har inte varit några kritiska nedgångar, säger Kaj Ådjers.
– Redan på nittiotalet ringde de från Sverige och frågade hur vi bar oss åt. Jag har fått berätta om hela vår procedur, säger Anna-Maria Tamminen.
I den svenska skärgården, där det inte har gjorts utplantering av gädda, har det länge rapporterats om svaga gäddbestånd. Man kan inte bevisa att Ålands stabila gäddbestånd beror på utplanteringarna, men det har troligen bidragit.
– Faktum kvarstår – vi har gädda, avslutar Kaj Ådjers.