Det hör kanske inte till landskapsregeringens kärnverksamhet att syssla med kaviarproduktion, men näringsminister Fredrik Karlström tycker att det är en spännande satsning med stor potential till synergieffekter för Åland.
– Företaget gick inte så bra i Varkaus och alternativet till att ta störarna till Åland och Guttorp för förvaring var att de skulle slaktas, säger han.
Därför ville näringsministern ta tillvara den kunskap och den samlade erfarenhet som fanns i företaget, och vid Ålands fiskevårdscentrum.
– Vi ville helt enkelt hitta en väg framåt och ge störarna en chans. Och jag tror att det kan bli en hel del synergieffekter av beslutet.
Han poängterar också att stödet mest är ett moraliskt sådant i och med att LR hyr ut bassänger och säljer tjänster till Carelian Caviar till självkostnadspris.
– De betalar alltså för sig, man kan säga att de är med och finansierar driften av Guttorp.
Du fanns med och puffade för det här redan under din förra session som näringsminister – vad är det med störar och kaviar som du har fastnat för?
– Jag tycker om all sorts företagsamhet och entreprenörskap. Jag vet att det finns planer och tankar på att bygga upp andra verksamheter runt satsningen. Man funderar på ett eventuellt upplevelsecentrum, kanske en restaurang eller andra ingångsvinklar som kan fungera på en turistdestination.
Bygga upp en åländsk story
Fredrik Karlström fascineras också av djuren. Enligt honom är de inte alls som andra fiskar.
– De är sociala varelser, som i motsats till andra fiskar, simmar till besökare och vill bli klappade. De är väldigt spännande djur.
Tror du att satsningen kan leda till en ny, stor åländsk industri?
– Det ska kanske jag inte svara på, men det har man redan testat i Varkaus där det inte var helt lätt. Jag tror mer på en industri i mindre skala där man satsar på kringeffekter. Kaviaren är ju en eftertraktad produkt och jag tror att Åland passar bra för att bygga upp storyn kring den – jag tror och hoppas att det här blir bra för alla inblandade parter.