Det går att ta sig fram i butiken på Kummelgränd men man får trängas med miljoner pryttlar. Ulf Sedin vet såklart precis vad allt ska användas till och verkar ha koll på var allt finns. Han medger dock att städning kanske är lite bortprioriterat. Men det är också det som är charmen enas vi om.
Städningen får alltså stå tillbaka, i stället gör Ulf Sedin det som han ska – reparerar elektronik. Här repareras i princip allt. På en skylt rabblas en del av det upp, allt från bilnycklar till industrielektronik, och snett över skylten står det: ”... och allt annat som har en SLADD”.
Men tillbaka till tv-apparaterna. För det är ändå de som tar upp mycket av platsen i lokalerna. Ulf Sedin har två anställda, Ove Frimodig och Mykhailo Iurchyshya. Men det är han själv som reparerar tv-apparaterna. ”För det står ju så på dörren”, som han uttrycker det.
Förr fick Ulf in tio tjock-tv:ar om dagen. En tv kunde lämnas av en kund på förmiddagen och hämtas klockan 17 samma dag.
– I dag får jag vänta på reservdelar i en månad. Det är inte klokt.
Branschen har förändrats lika mycket som våra tv-apparater och i dag är det knappt värt att reparera en tv. Det kostar ungefär lika mycket att köpa en ny. Men trots det lämnas fortfarande en hel del – i dag platta – tv-apparater in. Vissa skänker trasiga tv:ar till butiken och andra vill få sin fixad. De som Ulf får används till reservdelar och en del säljs i butiken efter att de har fixats.
– Av två trasiga tv-apparater blir det en hel.
Halvera elförbrukningen
Det allra vanligaste felet på de tv-apparater som lämnas in är att lysdioderna på baksidan av tv:n har gått sönder. Helt i onödan, säger Ulf Sedin.
Det handlar om att ha rätt ljusinställning på sin tv, vilket få verkar ha. Man ska undvika ljusinställningar som heter ”dynamisk” eller ”dagsljus”. De är helt enkelt för starka vilket sliter ut ljusdioderna och dessutom kraftigt ökar elförbrukningen.
– Det gör att tv:n går sönder på tre år.
Det man ska göra är att dra ner ljuset genom att sätta bildinställningar på ”Normal” eller ändra backlight till 50 procent av skalan. Det räcker inte att dra ner kontrasten eller ljusstyrkan – det är inställningarna som ska ändras, påpekar Ulf.
– Det halverar effektförbrukningen och gör att tv:n håller i åtta år i stället. Det här är det vanligaste felet på de tv-apparater vi får in.
Ulf skickar med en varning till: gör inte rent tv-skärmen med statiska grejer som dammvippor och microdukar. Det kan leda till kortslutning i transistorerna – och av det blir skärmen svart och går inte att rädda. Fuktigt hushållspapper räcker, säger Ulf.
Han kan det där med tv-apparater, det står nog helt klart. Men det är inte tv-reparationerna som får företaget att gå runt. De utgör i dag en bråkdel av de reparationer som utförs. Nej, tv-apparaterna har bytts ut mot bland annat industriell teknik och bilteknik.
– Det är kostsamma inköp och då lönar det sig att laga.
Det som driver Ulf är inte pengar. För honom handlar det om att lösa problem.
– Det är ju det som är det roliga. Man kan slita sitt hår över något och så plötsligt löser man problemet. Det lever jag länge på. Jag tror att det mentala mår bra av problemlösning.
Bra dialog
Det blir mycket arbete inomhus, och en hel del arbete handlar om att pyttesmå delar ska bytas mot andra pyttesmå delar. Mikroskop är absolut nödvändigt att använda. Men det Ulf tycker allra bäst om är dagarna då han får komma ut och arbeta.
– Förut var det mycket mer jobb utomhus. Då skulle det fixas med antenner och paraboler men det blir det allt mindre av. Då kunde jag få stå och montera paraboler i snöstorm, det krävs inte längre. Men att en sommardag åka ut på landet och hjälpa någon, det är fint.
För förutom att lösa problem så är det att hjälpa som är Ulfs drivkraft.
– Folk som kommer hit ledsna och går ut nöjda, det är det jag vill uppnå, säger Ulf och berättar hur viktig en bra dialog är för att inte göra kunderna besvikna.
För det kan kosta en del att laga elektronik. Kanske ibland mer än vad det kostar att köpa nytt. Och då är det viktigt att kunden får veta det direkt.
– Är man bara tydlig med att arbetet tar en timme och att vi tar 70 euro i timmen så vet kunden det och kan fatta ett beslut om det är värt det eller inte. Men många tror att det kanske inte kostar så mycket att laga till exempel en gammal radio.
Byggde bilar av elmätare
Ulf växte upp i Sverige men har åländska föräldrar. Hans pappa var elektronikingenjör och när Ulf och hans bror var små tog pappan ofta med sig elmätare hem.
– Vi dissekerade elmätarna och byggde bilar och annat av dem. Det var nog där intresset startade.
Både Ulf och hans bror utbildade sig inom elektronik, Ulf blev elektronikreparatör och efter militärtjänsten flyttade han till Åland med sin åländska flickvän.
1989 startade han företaget. I höst fyller Ulf sextio år men han tänker jobba på ett tag till. Även om han säger att han har en hel del som skulle behöva göras hemma också. Det har fått läggas åt sidan under åren.
– Jag tar två veckors semester varje sommar och ibland åker jag iväg på en resa under vintern. Men mer än två veckor kan jag inte vara borta på sommaren, då blir det kaos här.
Så det som behöver fixas hemma får vänta ett tag till. För Ulf Sedin vill fortsätta att lösa problem och göra sina kunder glada.
– Det är ett rent nöje att gå till jobbet varje dag.