Årets andra kvartal visar en omsättning på 59,9 miljoner euro (jämfört med fjolårets 27,2 miljoner euro) och rörelseresultat landar på 1,0 miljoner ( 2,0 miljoner). Justerat för intäkter från statliga stöd landar rörelseresultatet på 0,8 miljoner euro, jämfört med minus 6,9 miljoner fjolårets andra kvartal. Räkenskapsperiodens resultat var minus 0,2 miljoner euro (minus 1,0 miljon).
Koncernen tackar de lättade pandemirestriktionerna och det generellt förbättrade pandemiläget för att passagerarantalet ökade på linjerna Berghamn-Grisslehamn och Helsingfors-Tallinn. Totalt reste nästan 723.000 passagerare med koncernens fartyg ms Eckerö och ms Finlandia, en ökning med drygt 480.000 jämfört med andra kvartalet förra året. Antalet fraktenheter uppgick till totalt drygt 41.000, en liten minskning från fjolåret.
Rederi Ab Eckerö
1.4–30.6 2022 (meur)
Q2 2022 (Q2 2021)
Omsättning 50,9 (27,2)
Kostnader 50,2 (34,1)
Rörelseresultat 0,96 (-2,0)
Antal passagerare 722.917 (240.209)
Ni nästan fördubblar omsättningen och visar goda passagerarvolymer men samtidigt är resultatet i förhållande till detta relativt svagt. Förklaras det endast av bunkerpriser och den svaga kronan, eller finns det mer som spelar in?
– Nej, det är bränslepriserna och svag krona. Och om man jämför rad för rad hade vi ett stort statligt stöd under samma kvartal för ett år sedan. Men i princip kan man se det så att i stället för stödet har vi nu mycket bättre omsättning och införtjäning. Det man kan trycka på är just det här att det är en verksamhet som är tillbaka som före pandemin och vi har volymer och inkomster på samma nivåer som då, säger vd Björn Blomqvist.
Tittar på allting
Eckerökoncernen brukar teckna terminskontrakt med sina bränsleleverantörer, det gör att man just nu har 30 procent prissäkrat.
– Vi försöker, när det är möjligt, att säkra upp valuta, räntor och bränslepriser. Men det är egentligen ett sätt att fördröja priseffektförändringar. Blir det långsiktiga trender i en viss riktning kommer man till slut till vägs ände där det inte längre går att säkra, ingen säljer till under marknadspris.
Björn Blomqvist säger att bunkerpriserna är mer än dubbelt så höga jämfört med för ett år sedan.
– Fortsätter det så här blir effekten på helåret tio miljoner euro.
Har ni någon smärtgräns för hur mycket ni kan betala för bränsle före eventuella turlistor måste ses över?
– Någon gräns finns det säkert, men vi har inga planer på någon inställning av trafiken. Vi försöker minska förbrukningen så mycket det går, ju dyrare bränslet blir desto mer lönar det sig att anstränga sig.
Till exempel, säger han, försöker man hålla sin tidtabell för att slippa köra in förseningar samt optimera lastning och lossning.
– En åtgärd, för att illustrera att det kostar, är att ta leveranser av proviant och så vidare före trafikdygnet börjar eller sent på kvällen. Det medför i sin tur extra personalkostnader förstås. Vi jobbar hela tiden på att optimera och minimera bränsleförbrukningen.
Det är inte aktuellt med längre överfarter?
– Inte än så länge. Men det är extremt höga priser, vi måste titta på allting.
På normal nivå
Björn Blomqvist säger att resandet återgått och normaliserats i en takt som varit bättre än vad man hade vågat hoppas. Däremot tror han att längre resor, som innehåller en eller fler övernattningar ombord, kommer att ta längre tid att få till normalläge.
– Därför valde vi att lägga ner Birka Cruises, vi såg inte att normaliseringen skulle komma lika fort.
Resandet är på normala nivåer, men när är koncernen tillbaka i normal verksamhet? Ni tog er genom pandemin delvis med hjälp av statsstöd och lån.
– Vi är på många sätt här och nu på en normal nivå, det som händer i dag är normalt. Men självklart skulle vi behöva sälja Birka Stockholm. Vi behöver göra det före vi kan pusta ut, före vi kan se att vi har tydliga planeringsförutsättningar för framtiden.
Intresse för Birka
Pandemin var onekligen tuff, menar Björn Blomqvist. Man var tvungen att lägga ner ett verksamhetsområde, säga upp en tredjedel av sin personal och sälja sitt innehav i Alandia försäkringar.
– Men vi har en lägre nivå på våra räntebärande skulder än före pandemin, belåningen är inte högre än före pandemin. Så det är inte så att vi blivit tvungna att låna mer för att klara oss, men skilts från egendom.
Så hur går försäljningen av Birka Stockholm?
– Nu när vi haft några månader av normalisering på den operativa marknaden med fler kryssningsbåtar och fler fartyg i gång har vi också fått fler förfrågningar, skickat fler ritningar och hållit mer diskussioner med de som vill komma och besikta fartyget. Men ingen affär är gjord hittills och inget jag heller kan säga att är nära förestående, det är en lång process.
Det är angeläget för koncernen att sälja, säger han, och han hoppas resebranschens återhämtning ska vara varaktig. Nu har dessutom luckor skapats i den närmaste Östersjötrafiken med både sålda Viking Line-fartyg och utchartrade Tallink Silja-fartyg.
– Birka Stockholm är inte sålt före det är sålt, men det ser bättre ut än på länge.