Bakom reformen ligger det europeiska Omnibus-direktivet som ska förbättra konsumentskyddet. En del av direktivet har redan införts i lagstiftningen, men ändringen av konsumentskyddslagen och prismärkningsreglerna har försenats rejält.
Direktivet borde ha varit infört i den finländska lagstiftningen i november 2021, men lagpaketet kom på riksdagens bord först i mitten av februari. Behandlingen pågår fortfarande. Under april och maj har sakkunniga hörts i ekonomiutskottet.
Från handelns intresseorganisationer är man kritisk till att företagen får ytterst kort tid på sig att förbereda tillämpningen av de nya reglerna.
Omfattande arbete
Att börja ange de lägsta försäljningspriserna per produkt anses förorsaka orimligt mycket extra arbete när rabatterna gäller för en hel produktkategori, eller ett sortiment i butiken eller nätbutiken och inte enskilda produkter. Även om det skulle finnas nationellt stöd för en liberalare tolkning i dessa fall, anser EU-kommissionen att det strider mot direktivet.
Företagen måste alltså vara beredda att även vid kampanjer av typen ”allt till halva priset” tydligt ange det lägsta priset under 30 dagar för varje produkt, till exempel i form av en tabell intill produkten eller i en produktförteckning i nätbutiken. Det är bara möjligt att avvika från detta i noga avgränsade situationer.
En lättnad är att det vid högst 60 dagar långa kampanjer inte finns något behov av att uppdatera uppgifterna om det tidigare lägsta priset mitt i kampanjen, även om rabatten skulle höjas.
Färska livsmedel undantas
Det nya kravet på prismärkning gäller heller inte för livsmedel med en hållbarhetstid på högst 30 dagar, eller rabatter som riktar sig till ett begränsat antal konsumenter, så som stamkundserbjudanden.
I beredningen har det ansetts oskäligt att tillämpa reglerna på färskvaror. De rabatteras ofta inför den sista försäljningsdagen, vilket bidrar till att minska matsvinnet.
Olika paketerbjudanden innebär särskilda utmaningar. Det är fortfarande oklart om det lägsta priset måste anges för varje vara när rabattpriset eller -procenten beräknas på antalet produkter eller det totala beloppet av köpet. Om så är fallet blir frågan hur man ska beräkna priset på en enskild produkt som ingår i ett paketerbjudande.
Konsumentmyndigheterna har förberett sig på att reformen väntas väcka många frågor och konsumentombudsmannens riktlinjer för rabatter och realisationer håller på att uppdateras.
Ålandstidningen har pratat med flera åländska köpmän och nästan ingen känner till Omnibus-direktivet. Mathias Styrström säger att man som en del av den svenska Miokedjan delvis fått information om de uppdateringar som hittills förts in i den svenska konsumentköplagen.
De nya kraven på prismärkning som enligt direktivet ska börja gälla den 28 maj känner han inte till.
– Men jag hoppas att det finns system som kan hjälpa till med datahantering så att förändringen i sig inte blir arbetsbelastande.
Värre för små aktörer
Han säger att förändringen antagligen blir mindre kännbar för butiker som hör till större kedjor.
– Det är viktigt att vara transparent gentemot kunderna, men det behöver förstås finnas en balans mellan hur man får ut informationen på ett smidigt sätt och arbetsinsatsen det kräver. Där har vi nog fördel av att höra till en större kedja. Det kan säkert blir arbetsdrygt för mindre aktörer.
En rea är en rea
Marcus Wåge på Wåge & Co känner inte heller till de nya reglerna kring prismärkning.
– Men jag utgår ifrån att man vill komma åt så kallade kampanjer och reor där produkter sålts till ett pris som egentligen inte är nersatt. Så att man inte kan kalla vad som helst en rea. Det är bra och en helt rationell väg att gå.
Han säger också att förändringen förstås kan föranleda en del merarbete.
– Det blir en ny sak att ta hänsyn till, men det är bara att ta fram system för det. För vår del tror jag ändå inte att det innebär någon större skillnad, men jobbar man med att sälja mycket på kampanj och inte är del av en större kedja blir det säkerligen lite annan belastning.
Väldigt bra
Carola Hongell på Läderbiten har hört att nya regler som ska stärka konsumentskyddet varit på gång. Hon tycker det är bra att reglerna för prissättning vid reor och kampanjer skärps.
– Jag tycker det är jättebra att det blir transparent för kunden.
Blir det arbetskrävande för en mindre butik som din?
– Nej, inte alls. Vi har ett pris och sedan har vi ett reapris. Så det kommer inte att bli något problem.