Företaget Snickarboden grundades 1983 av Krister Lindberg hemma i garaget och var i början inriktat på blomhyllor som såldes lokalt.
– Men för att få volym i verksamheten krävdes något annat som kan säljas på export. Åland behöver ju få in friska pengar, inte bara byta med varandra, förklarar Krister Lindberg bakgrunden till inriktningen.
Valet föll på träpersienner som tillverkas från grunden.
– I början var det ju nästan bara hantverk, men efterhand har vi skaffat mera maskiner. I dag är alla moment som kan göras maskinellt mekaniserade och automatiserade.
Företaget flyttade snart till större hyrda lokaler innan man köpte fabriken i Dalkarby. Fabriken har också förstorats i omgångar, med större verkstad och lager.
– Högkonjunkturen i Norden i slutet av 80-talet gjorde att efterfrågan ökade på exklusiva produkter, i synnerhet i Sverige. Det var lyckosamt för oss, konstaterar han.
Ingenting är omöjligt
Snickarbodens persienner har utvecklats under årens lopp och tonvikten ligger i dag på ädlare träslag.
– När vi började var det bara bok och senare lind. Vi gör också persienner i furu och björk, men av fjolårets försäljning var ungefär 60 procent ek, säger Krister Lindberg.
Förr var persiennerna manuella, man drog i ett snöre för att vrida dem eller dra upp dem. De senaste 20 åren har de varit motoriserade och styrs i dag med en fjärrkontroll för komfort.
Han framhåller att man nu är den enda i Norden som tillverkar persienner ända från planka till färdig leverans.
– Vi sågar upp och hyvlar materialet till lameller som sedan lackas. Därefter monteras fästen, linor och styrning.
Alla persienner tillverkas på beställning enligt kundens önskemål och mått.
– Vi har gjort alla slags former och storlekar, runda, trekantiga, små och stora.
Många kändiskunder
Snickarboden säljer sina produkter via ett återförsäljarnät och marknadsför sig även mot arkitekter och branschmedia.
– I dagsläget har vi drygt 50 återförsäljare i Europa. Exporten går främst till Sverige och norra Europa, men vi har även haft leveranser längre bort, exempelvis till Australien och Japan, säger Krister Lindberg.
Bland kunderna finns många välkända företag som satsat på exklusiv inredning, bland andra Ericssons, H&M:s och Nokias huvudkontor, samt Hotel Kämp i Helsingfors.
– Men det börjar bli ganska länge sedan, när de hade sin storhetstid, påpekar han.
Ända sedan 1980-talet har företaget visat upp sig på olika mässor, både allmänna mässor och specialmässor för underleverantörer och byggsektorn.
– Vi testade också på att göra persienner i akrylglas. De första gick till Posten Åland och designades av Minna Rundberg. Vi ställde ut på Helsinki Design Week 2007 och fick bra respons. Men tillverkningen var komplicerad och arbetsam eftersom vi inte hade de nödvändiga maskinerna då. Dessutom var det jättestora pjäser, totalt åtta gånger tretton meter.
Lång lista på lyxkryssare
En viktig nisch som blivit bestående är de många privata superyachterna som byggs på varv i Holland och Tyskland åt förmögna kunder.
– Det handlar om stora fartyg. Där fungerar det i princip så att vår kund inreder ett däck med textilier, möbler och solskydd. Ädelträpersienner passar väl in i den miljön och vi har tiotals sådana leveranser bakom oss, säger Krister Lindberg.
De flesta kunderna vill vara diskreta och informationen om projekten hemlig. En av de publika lyxyachterna är den 62 meter långa holländskbyggda tvåmastade skonaren Athos, byggd 2010. Vintertid seglar den i Karibien och på somrarna i Medelhavet. Hon hyrs ut på veckobasis och enligt bolagets hemsida ligger veckohyran på cirka 200.000 euro. Athos tar tolv gäster i egna hytter och standarden är därefter.
Krister Lindberg visar en pärm med orderdokument för varje fartyg och i sin databas kan han se exakt vad som levererats. Bland kunderna finns också superyachter som beställts av ryska oligarker.
Letar efter köpare
Krister Lindberg driver företaget tillsammans med sin fru Maj Lindberg och en anställd. Som mest hade företaget 13 anställda, men efter finanskrisen skedde en nedgång, samtidigt som konkurrensen från billiga kinesiska persienner ökat.
– Sen har det det varit naturlig avgång och utrikeshandeln har blivit allt krångligare på grund av skattegränsproblemen. Därför har vi skalat ned.
Deras livsverk Snickarboden är nu till salu, efter att man gjort försök med att skola in nya säljare för att kanske hitta en efterträdare.
– Med ålderns rätt, jag fyller 75 i vår, skulle jag vilja trappa ned och hinna vara pensionär, säger Krister Lindberg.
Den lilla fritid han och frun haft under den långa företagarkarriären har främst ägnats åt båt- och stugliv.