I gårdagens Ålandstidning beskriver flera turistföretagare att många avbokningar till följd av bland annat fullbokade färjor skapar oro i branschen just nu.
– Det jag läste om var inte nytt, jag har förstås blivit kontaktad av många i turistbranschen i det här ärendet, säger Fredrik Karlström.
Röster inom turistbranschen höjs för att frågan också nu ska lyftas på politisk nivå. Fredrik Karlström säger att frågan inte är enkel.
– Jag är absolut engagerad i frågan och jag välkomnar naturligtvis nya rederier att börja trafikera på linjen. Men landskapsregeringen kan inte köpa en båt och börja trafikera på rutten utan att se till att Åland är tillräckligt attraktivt för turisterna. Vi kan inte införa trafikplikt på linjen som vi har med flyget på Stockholmslinjen. Då ställer vi till med problem i andra ändan. Om vi inför något slags ekonomiskt stöd påverkar det övriga som kör på kommersiella villkor.
Men är det verkligen så enkelt som att allt löser sig automatiskt om marknadskrafterna får råda?
– Men vad ska vi inom politiken riktigt göra då? Det är svårt att argumentera för någon form av trafikplikt då det de facto finns 11-12 färjavgångar från Sverige till Åland varje dag som inte är fulla. Världen förändras och vi måste anpassa oss efter det.
Ett ledord inom turistbranschen är smidighet, tycker du att läget i dag är smidigt?
– Nej, det är grötigare och mer omständligt än vi är vana med. Det vet jag. Men man måste helt enkelt försöka planera sina resor mer på förhand och att spontanresa kanske inte går lika lätt. Framför allt är det bilplatserna som är flaskhalsen just nu. Men jag tror verkligen att vi alla behöver ställa om när det gäller det här. Både rederier, marknaden, ålänningarna och näringslivet.
Hur menar du då?
– Vi ser nu vissa resultat av hållbarhetstänket och konsekvenser av att minska på koldioxidutsläppen. Utsläppsrätterna slog igenom och de börjar kosta från och med nästa år och man sålde den gamla trotjänaren Rosella. Det är en utmaning att hitta fartyg som är anpassade till kraven och till rutten, det kan kanske inte lösas i en handvändning. Man ska också komma ihåg att beslutet att sälja Rosella kom för bara fem månader sedan och sådana här omställningar tar tid.
Oroar situationen med flera avbokningar dig?
– Jag förstår att det kommer att komma enskilda fall av avbokningar till följd av läget. Det är få turer som är fullbokade och kan man skarva i någon ända med en övernattning kanske det löser sig. Men man måste se det i ett vidare perspektiv. De senaste tre åren har vi haft hela havet stormar inom turismbranschen. 2020 och 2021 kunde svenskarna inte ens resa in till Finland, men då såg vi hur de finska turisterna kom och slog rekord. I fjol fick de komma och den sommaren var en av Ålands bästa somrar någonsin. Jag är en obotlig optimist och tror att sommaren blir bra. Vi ska inte heller glömma att Finnlines i höst kommer med större passagerarfartyg och fler turer.
För LR informella samtal i saken med branschen?
– Vi för diskussioner hela tiden med alla möjliga parter. Men det är inte lätt för någon aktör att dra i gång trafiken igen. Särskilt som Viking Line menat att Kapellskärstrafiken dragits med ekonomiska problem.