Viking Lines börskurs har under de senaste tio åren gått upp och ned, men ligger nu något högre än våren 2013. Antalet aktier har samtidigt ökat från 10,8 till 17,28 miljoner och rederiets marknadsvärde har därmed stigit från 156 till cirka 275 miljoner. Bolaget har sedan 2013 betalat dividend åtta av elva år, totalt 38,8 miljoner euro.
Vid nyemissionen 2021 tog man in 51,8 miljoner av sina ägare. Emissionskursen var åtta euro, men aktien står nu i cirka 16 euro, vilket betyder att värdet på de nya aktierna fördubblats.
– Aktieägarna får vara glada, säger vd Jan Hanses.
Han vill inte uttala sig desto mera om aktiekursen, men konstaterar att rederiets prognos fortsättningsvis är optimistisk.
– Det är bränslekostnaderna som påverkat oss mest. Vi har hittills inte lidit så mycket av att kundernas köpkraft försvagats. Folk avstår från dyrare alternativ och väljer en sjöresa i stället.
Fortsatt motvind
Aktiestrategen Jukka Oksaharju på Nordnet i Finland påpekar att rederibranschen har flera tunga år bakom sig, och att återhämtningen som sker och som speglas på börsen är naturlig.
– Vi ser samma trend även i andra konsumentdrivna sektorer som restaurangbranschen. Men rederierna har haft konstant motvind sedan 2020 och osäkerheten består eftersom inflationen gör allt dyrare. Det här påverkar folks köpkraft negativt.
Han konstaterar att effekten har blivit en optimering av tonnage och rutter och skärpt konkurrens.
– Man försöker hitta den trafik som fyller båtarna med passagerare och frakt och en prisnivå som marknaden tål. Viking Line har avyttrat gamla fartyg medan Tallink chartrat ut flera på långa kontrakt.
Omställningen påverkar
Jukka Oksaharju påminner om att även miljöfaktorer spelar in.
– Den gröna omställningen gör att det krävs effektivare och renare transporter. Ett exempel är Finnair som lägger ned kortrutterna till Tammerfors och Åbo. Resenärerna hänvisas till bussar och tåg.
Även om rederibranschen kräver risktagande och långsiktighet så anser han att ränteuppgången blir tuff för högt belånade företag.
– Det behövs flera positiva faktorer för att branschen ska vara attraktiv framöver. Först gäller det att sommarsäsongen blir bra, sedan får vi se vad som händer med räntorna och bränslepriset nästa år.
Säkerhetspolitisk effekt
Finansexperten Stefan Törnqvist anser att konkurrenssituationen just nu förändrats till Vikings fördel.
– Beroende på vad Putin tar sig för och vad som händer i Baltikum och Kaliningrad kan de hamna i guldläge. Finland är logistikmässigt en ö. Godstransporterna går på köl och delvis på Via Baltica. Om det blir stökigt i södra Östersjön och runt Gotland kanske transporterna flyttar till Göteborg och då behövs det långtradare och färjor på säkrare rutter österut.
Han ser också positivt på den planerade föryngringen av Viking Lines styrelse.
– Det finns en ny storägare och bolaget kan behöva dammas av.