ÅCA är ett av Ålands äldsta bolag. Andelsbolaget bildades den 13 oktober 1921 då stiftelseurkunden för Ålands Centralandelslag undertecknades. Undertecknare var Ålands andelsslakteri, Gölby Andelsmejeri, Sunds Andelsmejeri, Västra Saltviks Andelsmejeri och Andelslaget Äggringen.
Sedan dess har mycket hänt. André Måsabacka som i dag är produktionschef har jobbat i mejeriet sedan 1978. Han började i Mariehamn men kort därpå flyttade mejeriet till Jomala där man håller till ännu i dag.
– När jag började hade vi 566 gårdar som levererade mjölk. Men jag vet att det förr om åren var närmare 2.000. På den tiden kom folk med mjölkkannor och vi tog emot dem och hällde över mjölken i tankarna.
En stor skillnad är att mejeripersonalen på den tiden gjorde det mesta för hand. I dag sköts produktionen via skärmar och mjölken levereras på daglig basis i stora tankbilar från fjorton gårdar. Sammanlagt levererar de cirka 14 miljoner liter mjölk till ÅCA på årsbasis.
– I dag har vi åtta dagars hållbarhet på mjölken. När jag började var det fyra dagar.
Brett sortiment
Med åren har förstås också produktutbudet vuxit. I dag tillverkar ÅCA sju olika sorters mjölk och fem olika yoghurt.
– Egentligen är det fler än fem yoghurt eftersom vi tillverkar dem olika för olika marknader. Den yoghurt vi säljer i Finland är till exempel mera syrlig eftersom finländarna gillar det så, säger André Måsabacka.
Dessutom tillverkas smör, gräddfil och creme fraiche i mejeriet – och i bageriet bakas allt från mat- till fikabröd.
Åland är den största marknaden följd av den finländska och därefter den svenska. Vissa mejeriprodukter finns även på butikshyllorna i Danmark, Tyskland och Österrike.
Hundraårsdagen firade mejeriet i onsdags och trots att man i dag har flera tunga år i ryggen ser vd Joakim Blom med tillförsikt på framtiden. Både under 2018 och 2019 gjorde ÅCA kraftiga minusresultat, men 2020 vände man på trenden med en rörelsevinst på 467.000 euro.
– En förklaring till det är att vi har minskat ner på sortimentet och lagt mer fokus på att värna om de affärer vi faktiskt har. Vi har också jobbat mycket med inbesparingar och effektivisering.
Ett ansvar
Som ett andelslag och Ålands enda stora mejeri har ÅCA haft ett ansvar i hundra år, och Joakim Blom menar att det fortfarande är en av de viktigaste sakerna i verksamheten.
– Vi är en del av alla kunders vardag och vi måste värna och de åländska konsumenterna. Åland är vår viktigaste marknad och det är vår plikt.
Men samtidigt har den åländska marknaden och geografin förstås sina begränsningar, och vill man växa behöver man se utanför Ålands gränser.
– Vi lider ännu lite av de dåliga åren men det är klart att vi tittar på olika möjligheter. Det finns en tillväxtstrategi och det finns en marknad för en liten aktör som oss i Finland och Sverige.
Alla produkter som säljs under ÅCA:s märke tillverkas i dag på åländsk mjölk.
Parallellt med det tillverkas även produkter för andra märken. I de fallen kan annan mjölk än åländsk användas.
Skulle ÅCA vilja finns det i dag kapacitet för att skala upp produktionen med 300 procent.
– Men så mycket mjölk finns det inte på Åland, säger Joakim Blom.
Positiv bild
Särskilt stor potential finns det på den finländska marknaden, tror Joakim Blom. Via K-gruppen, S-gruppen och Lidl finns ÅCA:s yoghurt och ostar i dag på butikshyllor i hela Finland.
– Jag upplever att våra finländska kunder tycker det är väldigt trevligt med Åland. Det finns en stor uppskattning för åländska produkter i Finland.
Men det handlar inte om att bli något stormejeri, utan om att hitta sin plats som liten och exotisk på en större marknad.
– Man måste spela korten rätt. Vår största utmaning är att vi är en liten aktör på en stor marknad, men det är också vår största möjlighet. Kundern är nyfikna på oss.
Bemärkelsedagen till ära landar två nya produkter på de åländska butikshyllorna: pepparkaksyoghurten och jubileumsrostbrödet.
– En dröm jag har som kanske inte blir verklighet är att skapa en åländsk parmesanost. Det skulle vara en jättehäftig grej. En produkt som förknippas med Åland på samma sätt som västerbottenost förknippas med Västerbotten.
– Vi måste ha vilja och ambition att skapa den typen av produkter i organisationen.