Ålandstidningen har vid flera tillfällen skrivit om att sjöfarten blir en del av EU:s utsläppshandelssystem från och med 2024 och om vilka konsekvenser det får för sjötrafiken till och från Åland. Viking Line räknar med nya kostnader för utsläppsrätter på uppemot 23 miljoner euro per år när systemet är fullt implementerat 2026. Utan det ö-undantag som Finlands regering meddelat att man avser införa för trafik mellan Åland och Finland skulle den siffran ligga närmare 30 miljoner euro. Därtill kräver omställningen investeringar i miljötekniska lösningar.
Det är en kostnad som i slutändan måste överföras på konsumenterna, säger Viking Line – och när Eckerölinjen tidigare den här veckan meddelade att man slopar årskort för fordon och ersätter det med ett dyrare pendlarkort var en av förklaringarna densamma: Rederiet måste finansiera den gröna omställningen.
Men hur mycket handlar det då om för Eckerölinjens del? Med dagens pris för en utsläppsrätt någonstans omkring 1,3 miljoner euro per år enligt Eckerölinjens vd Tomas Karlsson. En utsläppsrätt handlas i dag för cirka 90 euro.
– För några år sedan var priset nere på fem euro och i år har det stundvis varit över hundra euro. Skulle priset på en utsläppsrätt stiga till 200 euro handlar det om nästan tre miljoner euro per år för oss, förutsatt att bunkerförbrukningen är på samma nivå som i dag.
Inte så stor produkt
Trafiken mellan Grisslehamn och Berghamn omfattas inte av ö-undantaget och siffrorna ovan gäller alltså bara för Eckerölinjens trafik mellan nämnda hamnar (hela Eckerökoncernen räknar med dagens pris för en utsläppsrätt på totala kostnader på mer än tolv miljoner per år när sjöfarten fasats in i utsläppshandelssystemet till hundra procent).
– Men det finns en väldigt stor osäkerhet för det finns ingen fast kostnad. Utsläppsrätterna handlas i praktiken som aktier och sannolikt kommer priset att gå upp i framtiden. Det är ganska tufft för oss eftersom det samtidigt inte finns någon lösning, säger Tomas Karlsson.
När det gäller det förändrade upplägget kring Eckerölinjens årskort konstaterar han också att man på inget sätt hämtar in framtida kostnader för utsläppsrätter genom prisjusteringen.
– En så stor produkt är det inte.
Han påpekar även ännu en gång att det finns flera orsaker till den nya prissättningen. Det handlar inte bara om framtida kostnader för utsläppsrätter.
– Det är klart att det är kännbart och viktigt för den som har ett årskort, men vi måste se efter vår prissättning. Årskorten har varit för billiga. Man har i praktiken kunnat resa gratis året om och det är vårt eget fel, men nu rättar vi till det.