Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag visar vanligtvis upp plusresultat, 2021 gjordes en vinst på 5,4 miljoner euro. Men det preliminära bokslutet för 2022 som offentliggjordes under onsdagen visar ett minusresultat på 14,7 miljoner euro.
– 2022 var det sämsta året någonsin för Ömsen. Tittar man på vårt totala resultat är det ett jätteminus. Nästan hela förklaringen ligger i att placeringsmarknaden förra året var jobbig, säger vd Thomas ”Pitchi” Lundberg.
– Marknaden gick dåligt och aktiekursen gick ner. En stor del av de 200 miljoner euro som Ömsen förvaltar i tillgångar är placerade i noterade aktier, obligationer eller räntepapper. Förra året sjönk värdet på de noterade tillgångarna, vilket gjorde att våra tillgångar sjönk.
Ömsens verksamhet består av två ben, försäkring och placering. Försäkringsverksamheten har de senaste åren gått med förlust, men det har tidigare vägts upp av de höga avkastningarna från placeringsverksamheten.
När Thomas Lundberg tillträdde som vd för Ömsen i mars 2022 flaggade han för risken med strategin.
– Man har levt jättebra på avkastningen från placeringsverksamheten, vilket man kan göra när marknaden går bra. Men jag kommer från finansbranschen och vet att det inte alltid ser ut så. Blir det problem på marknaden blir det ett stort minus, säger han.
– Det kanske inte alltid varit så enkelt att förstå Ömsens resultat. Ömsen har absolut inte dolt något, men det är svårt att förstå ett försäkringsbolags resultat. Långsiktigt är det inte hållbart att tjäna massor på placeringarna och låta försäkringsdelen gå dåligt.
Skillnad på 21,4 miljoner
Under 2022 realiserades Thomas Lundbergs farhåga. Placeringsverksamheten gick från att ha gått plus 14,3 miljoner euro (2021) till att gå minus 7,1 miljoner euro (2022) – ett tapp på 21,4 miljoner euro.
– Innan dess var det tio exceptionellt bra år på börsen. Jag var rädd när jag tillträdde att det här skulle brytas, och precis så blev det. Vi fick ett jättedåligt placeringsår, och vår försäkringsverksamhet gick ungefär lika dåligt som året innan, säger han.
Behöver man vara orolig som Ömsen-kund?
– Nej. Vi har samlat massor av pengar i ladorna under de goda åren. Enstaka svaga år är inget problem för oss. Det kommer inte att synas i vår solvens, soliditet eller balansräkning. Våra kunder kommer inte att märka att de fick mindre pengar tilldelade till sig på Ömsenkontot, säger Thomas Lundberg.
Hoppfull
Ömsen strävar mot att bryta trenden och förbättra lönsamheten i försäkringsverksamheten.
– Vår långsiktiga strategi är att försäkringarna inte ska vara en minusaffär över tid. Det kan ske ett enskilt år av någon anledning, men bolaget ska inte drivas utifrån att man räknar med att försäkringsverksamheten går minus varje år. Men det kommer ta några år för oss att ta oss dit.
Prognosen för 2023 tyder på en förbättrad lönsamhet i försäkringsverksamheten.
– Jag har blivit positivt överraskad av personalens vilja att målmedvetet jobba med frågorna och komma med idéer på kostnadsbesparingar.
Thomas Lundberg tror att också placeringsverksamhetens resultat kan förbättras under 2023.
– Det ser bättre ut, marknaderna är på väg upp, säger han och tillägger:
– Bolagets ställning är inte hotad, men det var ett dåligt år och vi behöver ändra trenden. Jag har en stor tilltro till att vi kan lyckas med det.
Ömsen håller en bolagsstämma den 25 april 2023 klockan 16.15 på Alandica.
Ömsens preliminära bokslut 2022
• Försäkringsverksamheten var i linje med, eller något sämre än, 2021. Ett resultat på -7,4 miljoner euro. 2021 var resultatet -6,9 miljoner euro.
• Ett placeringsresultat på -7,1 miljoner euro. 2021 var resultatet 14,3 miljoner euro.
• Totalt resultat före skatter och utjämningsbelopp är -14,7 miljoner euro. 2021 var resultatet 5,4 miljoner euro.
• Tidigare framgångsrika år har inneburit att Ömsen avsatt medel till ägarkundernas Ömsenkonton – dessa Ömsenkontomedel kan delas till kunderna också efter svaga år, vilket kommer ske också 2023.
”Pitchi” om:
Centrumplanen
– Under 2023 jobbar vi med projektering och bygglov så att vi kan gå ut med offerförfrågningar. Det är först när vi vet vad det kostar som vi kan fatta ett beslut om hur vi går vidare, troligtvis kan beslut tas under 2024.
Blir det av?
– Vi har inte beslutat om det ska bli eller inte. Men man ska ha respekt för att det är ett jättestort projekt. Det är inte säkert att Ömsen kan göra det själv, det finns en begränsning i hur mycket pengar vi kan lägga på det. Då blir det en fråga om hur man ska förverkliga det, kanske tillsammans med partners eller genom att sälja ut en del av bostäderna. Det går inte att säga innan man vet projektets omfattning.
– Ömsens primära uppdrag är inte att bedriva stadsutveckling. Vi måste fundera på vad som är bra för våra försäkringstagare, men det vore fantastiskt om det kunde gå hand i hand med stadsutveckling. Det vore jättetrevligt med ett bättre och mer levande centrum. Men vi kan inte göra ett affärsmässigt dåligt projekt för att Mariehamn ska bli vackert, det måste gå ihop.
Samhällsansvaret
– Vi känner ett samhällsansvar, och gör investeringar i satsningar på Åland som vi säkert inte hade gjort om vi hade suttit någon annanstans. Men det är viktigt att vi tar vårt uppdrag på allvar när det gäller att förvalta pengarna, att ta alla pengar och investera dem på Åland är en för stor risk för våra försäkringstagare. Det är viktigt att vi alltid är väldigt noggranna när vi gör saker på Åland, är det rätt sak för oss att göra? Man kommer se Ömsen i framtiden, vi kommer att äga fastigheter och aktier här. Det måste finnas en balans i förhållande till vårt uppdrag, det finns också regleringar kring koncentrationsrisker som vi följer. Ömsen kommer fortsatt att spela en roll på Åland, men kanske en mindre roll än historiskt.
Konkurrensen
– Å ena sidan skulle jag vilja att vi hade alla kunder på Åland, å andra sidan är det bra att Lokaltapiola och Pohjola finns här. Det gör att vi är på tårna och vill göra bra ifrån oss. Det är en tuff konkurrens, men jag är jätteglad över att 2022 växte våra marknadsandelar totalt sett.