Varuboden öppnade sin första butik på Åland i Jomala 2011 och sedan dess har man vuxit varje år. Omsättningen har under de senaste fyra åren stigit successivt och resultaten har samtidigt svängt kring nollstrecket. Men 2021 tog Varuboden på Åland jättekliv när omsättningen ökade med drygt åtta procent från 31,8 miljoner euro till 34,4 miljoner euro. Samtidigt vände man underskottet på 130.000 euro från 2020 till en vinst på 730.000 euro.
–– Försäljningen har ökat kraftigt, och nu har vi kommit till en nivå där det visar sig direkt i resultatet, säger Bengt Vinberg.
Han säger att försäljningen ökat dels som ett resultat av pandemin, dels av att de tre enheterna på Åland alla gått starkt framåt.
Vill växa mer
Varuboden på Åland har i dag en marknadsandel på 36 procent och enligt Bengt Vinberg vill man växa.
– Vi har vuxit varje år. På lång sikt vill vi uppnå 50 procent marknadsandel.
I dag har man butiker i Jomala, Godby och i Mariehamn.
Finns det planer på fler enheter?
– Inga konkreta i nuläget.
Varför växer ni?
– Därför att vi har ett kvalitetsmässigt produktsortiment och förmånliga priser. På det stora hela skulle jag säga att vi har en väldigt prisvärd matkorg, och på senare har vi hämtat in nya finesser i butikerna. Den senaste, som i och för sig är på den här sidan om årsskiftet, är sushibaren i butiken i Jomala som blivit väldigt populär.
Mindre marginaler
Den höga inflationstakten har slagit mot livsmedelsbranschen och Bengt Vinberg säger att högre priser nu är ofrånkomligt.
– Priser stiger, det kommer vi inte ifrån med nuvarande omständigheter. Både inköpspriser och andra kostnader stiger för oss, så det är naturligt att det landar på priserna i butik. I Finland har man pratat om att vi i slutet av året ligger på en 8-10 procent högre prisnivå, det är en rimlig prognos skulle jag säga.
Vad innebär utvecklingen för era marginaler?
– Vi vill förstås alltid vara förmånliga och får kanske vara extra försiktiga med att överföra marginalerna helt.