Den stigande prisutvecklingen på byggmaterial har egentligen pågått ända sedan våren 2021. Ålandstidningen berättade i april för ett år sedan att det blivit både svårare och dyrare att få tag på sågat virke, men även annat byggmaterial. Situationen har därefter stabiliserat sig något, men sedan Ryssland invaderade Ukraina har priserna på stål och betong rusat.
– Det är en helt sjuk utveckling, så fort kriget började steg priserna i början med nästan 20 procent varje vecka, säger Bengt Eriksson, vd på Bygg Ab.
Han tar armeringsstål som exempel.
– Hela Europas efterfrågan tillverkas egentligen i de länder som nu krigar. Innan kriget kostade ett ton armeringsstål 800 euro, i dag kostar det mer än 1.600 euro. Så det är mer än en fördubbling och det är klart att större projekt drabbas av det.
Har klarat sig
Bygg Ab jobbar med stora mängder betong och stål i nästan alla sina projekt.
– Men den här våren har vi haft lite tur eftersom våra projekt antingen inte varit påbörjade eller i slutskedet och därmed inte i någon inköpsprocess.
Däremot menar han att uppstart av nya projekt nu kantas av helt nya utmaningar.
– Alla kalkyler blir väldigt osäkra. Det är en jättestor osäkerhet och vi skulle gärna se indexjusterade priser i stället för fasta priser. Det finns nog orsak för beställaren att börja titta på det, annars blir prissättningen till slut fel om man hela tiden måste chansa på vad som ska hända.
För närvarande får Bygg ab fastslagna priser på armeringsstål som gäller för nästa månad.
– Det är en förmån, men längre än så kan ingen se. Och om jag vill köpa förädlade produkter som ska till verkstad för att byggas eller lagras, då får jag offerter som bara gäller i en dag.
Får sig
Med god planering kan en del större inköp göras på förhand samma dag som ett avtal tecknas under.
– Men med de löpande inköpen får man sig på skallen rejält. Det finns ingen möjlighet att begära ersättning för stigande kostnader där.
Han tar bygget av kaj 3 som slutfördes förra året som exempel.
– Där hade vi omkring 8.000 ton armering. Det är bra många lastbilar och ingenting som man lägger på hög. Det köps in under projektets gång.
Vad hade hänt om den här situationen hade uppstått precis efter att ni skrev på avtalet för kaj 3?
– Då hade vi antagligen tvingats stanna projektet. Så stora projekt går inte att överleva om entreprenören får ta alla smällar.
Aldrig tidigare
Enligt Bengt Eriksson har han som byggare aldrig tidigare varit med om en liknande situation som nu. Där man hela tiden måste anpassa sig till förändrade kalkyler. Närmast har man två broprojekt på Brändö på gång.
– Kontrakten är klara och där hann vi med timmars marginal göra de stora inköp som behövdes för att klara kalkylen. Samtidigt sitter jag nu med stora anbud som ska lämnas in där jag funderar på hur jag ska formulera texten.
Ingen normalitet
Patrik Sundblom vittnar om samma sak.
– Olika material är olika problematiska, men situationen med armering var helt galen tidigare i våras. Det gick inte att få tag på något och skriftliga beställningar gällde inte längre. Ingen gav några priser utan man fick när det fanns, och från beställning till leverans kunde priset ha gått upp mer än 100 procent.
Vad gäller betong säger han att den åländska marknaden fungerar bra.
– Men det har vart stora problem med vissa betongelement som inte tillverkas på Åland. Leveranstiden har kunnat vara upp emot sju månader. Det finns ingen normalitet över huvud taget i materialbranschen just nu.
Trots situationen har man ändå klarat sina nuvarande projekt bra. Bostads Ab AdMare på Segelmakargatan är ett stort pågående projekt.
– Där hann vi göra de stora inköpen innan det drog iväg, dels är det ett platsbygge i ganska stor utsträckning vilket gör att vi är mindre känsliga för förändring i materialpriserna.
Inga seriösa anbud
Även han ser stora problem när bolaget ska lämna anbud på offentliga projekt med fasta priser.
– Ger vi fasta priser nu förstör vi bara för oss själva, det blir bara en gissning. För att ta höjd för eventuella prisökningar för material måste man slå på så mycket att det inte blir ett seriöst anbud. I praktiken blir det den som gissar mest fel på materialprisökningarna som får jobbet.
Han menar att det är bättre för både beställaren och entreprenören med indexjusterade priser.
– Hittills har det offentliga inte varit intresserade att diskutera sådana upplägg, men jag tror med tanke på utvecklingen att vi är på väg dit.
Alltid en oro
Även aktörer inom småhusbranschen har samma dilemma, men både Henrik Boman på Komforthus och Mikael Sundström på GA Bygg säger att det för deras del inte är lika kännbart.
– Det är klart man är orolig, det är man alltid som entreprenör. Man får jobba på ett annat sätt just nu, och ha en helt annan framförhållning i sin planering, säger Henrik Boman.
Mikael Sundström är inne på samma spår.
– Det finns delvis en oro eftersom man inte har lika mycket att spela med som tidigare. Nu är det svårt att göra justeringar på samma sätt, utan man låser sig tidigt till ett upplägg med kunden och gör beställningar. Och visst är det så att även det löpande byggmaterialet som inhandlas, om det stiger mycket i pris, kan bli kännbart.