Redan från årsskiftet tar staden bort nattpersonalen på stödboendet Miranda i Mariehamn. Det trots att man inte har hittat några alternativa vårdplatser för de boende som har ett behov av tillsyn dygnet runt.
MARIEHAMN En uppgiven stämning råder bland personalen på stadens enda dygnet runt-öppna stödboende för psykiskt funktionshindrade. Fyra av deras fem klienter är i behov av tillsyn dygnet runt enligt personalen. Ändå försvinner nattpersonalen från årsskiftet. Stadsfullmäktige har beslutat att boendet ska bemannas 07.30-23 och att nära två tjänster därför dras in på boendet. Övriga timmar ska hemtjänstens nattpatrull ha ansvar för tillsynen.
Hemmets föreståndare Santha Söderback-Eriksson är bekymrad.
-Vi har frågat om det är möjligt att ha kvar nattpersonalen tills alla som är i behov av tillsyn nattetid har omplacerats, men svaret var nej, säger hon.
Hemtjänstens nattpatrull har mött klienterna på boendet en gång, framöver ska de träffas regelbundet så att klienterna har någon chans att lära känna dem.
-De kommer säkert att göra sitt bästa men majoriteten av klienterna behöver någon de känner under samma tak, säger hon.
Ingen plats inom omsorgsförbundet
Två av de boende är berättigade en boendeplats inom omsorgsförbundet. De är prioriterade i kön dit, men enligt äldreomsorgschefen kommer det under nästa år inte att finnas någon annan lösning för dem än att bo kvar på Miranda. Utan den tillsyn dygnet runt de behöver. Samma servicenivå behöver två av de tre boende som har psykiska funktionshinder enligt personalen. Inte heller de har något annat alternativ än att stanna kvar.
-De har ett stort behov av trygghet på natten eftersom oron ofta är störst då, om de får det fungerar deras övriga liv bättre, säger Santha Söderback-Eriksson.
Försöker göra det bästa
Stadens äldreomsorgschef Benita Muukkonen har ansvaret över Miranda-boendet till årsskiftet. Därefter flyttas det till avdelningen för social service. Enligt henne har att åtminstone två av de fem boende ett vårdbehov dygnet runt och de skulle egentligen behöva flytta från årsskiftet. Men det kommer inte att ske.
Personalen säger att det är så mycket som fyra personer som har ett behov dygnet runt, håller du med?
-Jag måste lita på personalens uppgifter där, jag har ingen anledning att ifrågasätta det, svarar hon.
-Ur säkerhetssynpunkt vore det ultimata att ha personal på natten men nu får vi göra det bästa vi kan. Hemtjänstens nattpatrull ska göra besök på boendet på natten, de kommer att få larm om ytterdörren öppnas och delvis kommer deras arbete att utgå därifrån om de har några timmar över på sitt schema. De första tre månaderna ska Miranda-personalen ha telefonberedskap så att de boende kan ringa dem.
Borde satsa mer på gruppen
Räcker det med den här typen av tillsyn?
-Egentligen inte. Klienterna med psykiska funktionshinder har en annan dygnsrytm och är ofta uppe på natten. Boendepersonalen är viktig för deras trygghet eftersom de ofta upplever ensamhet.
Har den här förändringen drivits igenom för fort?
-Det har den. Budgeten klubbades på onsdagen och det är kort om tid till årsskiftet.
Vad tycker du personligen om planerna?
-Över lag måste jag säga att verksamheten för de psykiskt funktionshindrade borde utvecklas, inte bantas. Det är en samhällsgrupp som är förbisedd. Personligen tycker jag att Mirandaboendet har fyllt ett stort behov och att personalen har jobbat väldigt professionellt och målmedvetet. Jag har varit jätteglad över deras insats.
Tone Nordling