I veckan träffades de nordiska ländernas socialdemokrater och fackliga företrädare i Helsingfors.
Arrangör var den nordiska arbetarrörelsens samarbetskommitté, Samak.
Efter konferensen bjöd Camilla Gunell (S) in Mona Sahlin, också (S), till överläggningar på Åland.
POLITIK Det var arbetslösheten som stod högst upp på agendan när konferensen inleddes. Finland, som står för den dystraste prognosen, kalkylerar med en arbetslöshet på upp till 14 procent. Motsvarande siffra i Sverige är 10-12 procent.
Norges statsminister Jens Stoltenberg sade under mötet att socialdemokraternas politik ska gå ut på att medborgarna ska arbeta sig ur krisen, en filosofi de borgerliga partierna beskylls för att ha vänt på med skattelättnader och otillräckliga insatser på arbetsmarknaden.
Man diskuterade även Islands situation, där det socialdemokratiska regeringspartiet nu tvingas städa upp efter de borgerligas vanskötsel av finanserna. Orden är Camilla Gunells och Ålands Socialdemokraters.
Hem till presidenten
Efter konferensen bjöds samtliga deltagare in till presidentens tjänstebostad Talludden för en mottagning.
Enligt Gunell passade man också på att bjuda in Mona Sahlin till överläggningar
- Det har gått väldigt bra. Det är så märkligt när man kommer till dessa viktiga personer och ändå känns det som en familj. Det var intressant att höra hur jobbkrisen yttrar sig i de olika länderna, säger Camilla Gunell.
Men jobbkrisen skiljer väl sig mycket åt mellan länderna?
- Jag redogjorde för den åländska situationen. Det verkar som om Norge och Åland befinner sig i det bästa läget. Arbetslösheten är lägre och det vi ser som mer alarmerande är arbetslösheten bland unga.
Mona Sahlin inbjuden
Kan Sverige och Finland lära sig något av Åland?
-Att det är så beror ju på strukturen på vårt näringsliv. Krisen är ju en strukturell kris där arbetsplatser försvinner som aldrig kommer tillbaka.
Och så har du bjudit in Mona Sahlin.
-Ja, hon ville jättegärna komma. Framförallt vill vi diskutera ett fördjupat gränssamarbete mellan Åland och Sverige, ungefär som Öresundsregionen. Vi ser en mycket stark västorientering på Åland i dag, och med ett fördjupat samarbete skulle man kunna ta upp frågor som berör oss på längre sikt än de rena ad hos-åtgärder som ofta blir fallet i dag.
När kommer hon?
-Inte före valet. Så i höst eller 2011.
Fredrik Granlund