Den första vaccinomgången mot svininfluensan har anlänt.
I går startade vaccineringen av sjukvårdspersonalen.
SJUKVÅRD På torsdagseftermiddagen kom den första sändningen av vaccinet mot H1N1-viruset till Åland.
-Jag fick reda på att det hade kommit efter klockan fyra på eftermiddagen, säger Birgitta Hermans, klinikchef på primärvården inom ÅHS.
Så det blev full fart på centralsjukhuset och vaccineringen har nu inletts. När Ålandstidningen kommer till hälsocentralen på fredagen håller sjukskötare Karin Holmberg på att vaccinera personalen där.
-Vi ska vaccinera tio personer här i dag (läs fredag), säger hon.
Akuten och hälsocentralen får de första sprutorna och sedan ska resten av sjukvårdspersonalen vaccineras.
-I nästa vecka ska vi ha möte om turordningen. Troligtvis blir intensivvårdsavdelningen, barnavdelningen, ambulansförare och medicinska avdelningen först. Efter ska all vårdpersonal vaccineras, till och med apotekspersonalen, säger Hermans.
"Kändes ingenting"
Vaccinet kommer i två olika behållare som måste blandas innan det används. Färdigblandat håller det bara i 24 timmar, berättar Karin Holmberg medan hon drar upp vaccinet i sprutan. Det är mjölkfärgat och bara 0,5 milliliter ska ges till varje person.
Hur är det, räcker det med en omgång vaccin eller ska man ge två?
-Det vet vi inte ännu.
Mikaela Sjöholm som jobbar som hälsovårdare är redo att få sin spruta och Karin Holmberg sticker snabbt in den i hennes överarm och ger vaccinet.
-Det kändes ingenting, säger Mikaela Sjöholm.
-Nu ska hon vara under uppsikt i 15 minuter så hon inte får en anafylaktisk chock. Vi har alltid adrenalin nära till hands när vi vaccinerar, säger Karin Holmberg.
En anafylaktisk chock är en allergisk reaktion.
Man kan också få ont i armen efter vaccineringen, säger Holmberg.
Sjukvårdspersonalen först
Hittills har man bara fått 500 doser. Det räcker inte ens till alla som arbetar inom ÅHS, säger Birgitta Hermans.
-Vi är 1.000 inom ÅHS så det räcker inte till alla.
Man vet ännu inte hur mycket vaccin som skickas till Åland och därför är det svårt att säga när vaccineringen av allmänheten kan börja.
-Jag misstänker att det kan ta uppemot tre veckor innan sjukvårdspersonalen är vaccinerad. Sen vaccinerar vi gravida och efter det de som tillhör riskgrupperna.
Först därefter vaccineras allmänheten.
Uppmanar till vaccinering
Karin Holmberg anser att man bör vaccineras mot svininfluensan och uppmanar alla att göra det.
-Vi som vet vad det är frågan om tycker självklart det. Man vet inte vem och hur det drabbar och jag tycker att det vore förskräckligt om jag hade gett influensan till någon som blir riktigt sjuk.
-Jag vill i alla fall skydda mina nära och kära och tänker på barn och barnbarn. Sedan måste man ju kunna jobba och det går ju inte om alla skulle vara sjuka, säger hon.
Matilda Andersson