Hösten 2019 beviljade landskapsregeringen ett investeringsstöd på 20 procent eller maximalt en miljon euro till Svinryggens deponi Ab, för byggande av en biogasanläggning för bioavfall på Åland.
Även Ålbiocom Ab, som vid den tidpunkten hette Ålandskomposten Ab, hade ansökt om stödet och besvärade sig över beslutet att ge det till Svinryggen.
Nu har Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) avgjort ärendet. Besvären avslås, vilket innebär att stödbeslutet kan vinna laga kraft.
– Projektet har legat på is sedan oktober 2019. Därför är det roligt för oss med ett positivt besked från HFD, säger Jesper Svanfelt som är vd för Svinryggens deponi Ab.
Bolaget styrelse ska diskutera fortsättningen på projektet vid nästa möte.
– Jag har redan informerat styrelsen om HFD-beslutet, som vi har väntat på. Nu behöver styrelsen bestämma en handlingsplan för hur vi ska gå tillväga. Förhoppningsvis kan vi återuppliva projektet och genomföra det i den omfattning vi planerat.
Inom tre år
Det är svårt att säga något om tidsplanen, säger Jesper Svanfelt.
– Enligt villkoren för stödet ska anläggningen vara i drift inom tre år från och med nu.
Man behöver bland annat ansöka om olika tillstånd och återuppta kontakten med tilltänkta leverantörer.
– Det har gått så lång tid att vi behöver se hur de riktgivande offertpriserna håller. Vi behöver diskutera den övriga finansieringen också. Den största biten måste vi fixa på egen hand, stödet täcker bara en del.
Under tiden som ärendet legat i domstol har det skett processtekniska förbättringar som kan stärka de ekonomiska och praktiska förutsättningarna för anläggningen, säger Jesper Svanfelt.
– Vi behöver ta ställning till nya idéer.
– Det är ägarna som bestämmer i slutändan och det måste till ett stämmobeslut. Så det tar en tid innan vi kan sätta spaden i marken.
Fordonsgas
Med biogasanläggningen vill man skapa en lokal och hållbar hantering av bioavfall på Åland.
– Man tar tillvara energin i materialet på ett sätt som inte gjorts tidigare.
Värmen från anläggningen kan användas vid torkningen av det rötade materialet. Samtidigt vill Svinryggen på sikt få i gång försäljning av fordonsgas på Åland.
– Den är tänkt att användas till tunga fordon som lastbilar och bussar.
För Svinryggens egna fordonspark och för sopbilarna på Åland skulle anläggningen bli det naturliga stället att tanka, säger Jesper Svanfelt.
– Ekonomiskt sett skulle det vara viktigt att få i gång fordonsgasförsäljningen så fort som möjligt. En utmaning i det projektet är att det inte finns fordonsgasdrivna fordon i någon större utsträckning på Åland.
– Men som sagt, styrelsen tar ställning till alltihop vid nästa möte, säger Jesper Svanfelt.
Inte jäv
I besvären som HFD avgjort anförde Ålbiocom bland annat att dåvarande vicelantråd Camilla Gunell (S), som fattade stödbeslutet, inte var opartisk i ärendet. Vid tidpunkten i fråga var hon ordförande i stadsfullmäktige, som äger drygt 47 av aktierna i Svinryggens deponi Ab. Men HFD tycker inte att beslutet fattades i strid med bestämmelserna om jäv.
Ålbiocom anförde också att landskapsregeringen åsidosatt likabehandlings- och objektivitetsprinciperna under sin hantering av stödärendet. Svinryggen borde ha uteslutits ur processen eftersom deras anläggning inte uppfyller kraven som landskapsregeringen ställt upp, enligt Ålbiocom.
HFD tycker dock inte att någon av de sakerna framkommer av utredningen i ärendet.